Το παραδοσιακό βραχιολάκι του Μάρτη και τα Ελευσίνια Μυστήρια

 

Στην αρχαία Ελλάδα γιόρταζαν την Άνοιξη με παραδοσιακά βραχιόλια του Μάρτη που ονομαζόταν «κρόκι»

Μάρτης αποκαλείται το έθιμο στο οποίο ένα φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι φοριέται την 1η Μαρτίου. Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το βραχιόλι βοηθούσε στην προστασία του ατόμου που το φορούσε από ασθένειες, καθώς και από τις δυνατές ακτίνες του ανοιξιάτικου Ήλιου κατά τον μήνα Μάρτιο.

Μέρος της αρχαίας Ελληνικής παράδοσης καλεί εκείνον που φοράει το ερυθρόλευκο βραχιόλι του «Μάρτη» να το βγάλει και να το δέσει στο πρώτο ανθισμένο δέντρο που θα δει τον Μάρτιο, για να δώσει υγιή σοδειά και να διατηρήσει το δέντρο υγιές.

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Η αρχαία παράδοση του Μάρτη (από την οποία πήρε το όνομά του ο μήνας Μάρτιος) ανάγεται στις λατρείες της Δήμητρας και της Περσεφόνης, που ξεκίνησαν πριν από χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Ελλάδα Η Ελευσίνα ήταν η αρχαία πόλη όπου οι αρχαίοι έκαναν μυστικές τελετές για τη λατρεία.

Ως μια μορφή μύησης στη λατρεία, που ήταν ένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, οι πιστοί φορούσαν ένα βραχιόλι που ονομαζόταν «κρόκι» και γύρω από το δεξί τους χέρι και τον αριστερό αστράγαλο. Παραδόξως, η αρχαία παράδοση ζει ακόμα και σήμερα στη σύγχρονη Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρεί κανείς όταν δημιουργεί και φοράει το συμβολικό βραχιόλι που γιορτάζει τον ερχομό της Άνοιξης.
 
Το πιο σημαντικό είναι ότι το βραχιόλι πρέπει να είναι υφαντό την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και να είναι από λευκή και κόκκινη κλωστή. Η λευκή κλωστή του βραχιολιού συμβολίζει την αγνότητα ενώ το κόκκινο αντιπροσωπεύει τη ζωή και το πάθος.

Μια άλλη υπέροχη παράδοση που ασκούν οι Έλληνες με τα βραχιόλια του Μάρτη συμβαίνει όταν αντικρίζει το πρώτο χελιδόνι της Άνοιξης. Το πρώτο άτομο που βλέπει ένα χελιδόνι κατά την επιστροφή του πουλιού από τη χειμερινή του μετανάστευση, δένει το βραχιόλι του γύρω από τον πλησιέστερο θάμνο τριανταφυλλιάς για να ενθαρρύνει το πουλί να φτιάξει τη φωλιά του εκεί.

Το διαβάσαμε εδώ και εδώ

Image Petko Yotov - self-made picture, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη