Θεωρίες συνωμοσίας που δίνουν ελπίδα οτι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα - Τι διαπιστώσαμε;




Του Otto Lanzavecchia

Μια ανάλυση από την Bellingcat and the Lighthouse Report δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θεωρητικοί συνωμοσίας υιοθετούν μια επικίνδυνη νέα οικονομική κρίση. Στα οποία ελλοχεύουν δόλιες μεθοδεύσεις.

Αναδυόμενος από τις εικονικές χαράδρες των διαδικτυακών πινάκων μηνυμάτων, που αναπτύχθηκε στο κύμα του Τραμπισμού, έγινε παγκόσμιος στα χρόνια της πανδημίας: οι θεωρίες συνωμοσίας που επικεντρώνονται στη φιγούρα του Q (και των συνεργατών του, οι ανών) έχουν κυριαρχήσει στη συζήτηση των θεωρητικών συνωμοσίας παντού για χρόνια, αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ενθαρρύνοντας τη γέννηση τοπικών εκδοχών και προσαρμογών των πιο παράξενων διατριβών. Αλλά η διαδοχή των αποτυχημένων προφητειών οδηγεί ορισμένους να απομακρυνθούν από το σύμπαν του QAnon – και προς τις εναλλακτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Στην πιο βασική της εκδοχή, η θεωρία της ομπρέλας QAnon απεικόνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ ως έναν λευκό ιππότη που μάχεται με μια παγκόσμια οργάνωση σατανιστών και παιδεραστών που ελέγχουν κρυφά τα πεπρωμένα του πλανήτη. Γύρω από αυτή την υπόθεση έχει αναπτυχθεί ένας γαλαξίας από περισσότερο ή λιγότερο συνδεδεμένες θεωρίες, οι οποίες με τη σειρά τους ανακύκλωσαν κλασικές αφηγήσεις, βασισμένες συχνά στον αντισυστημικό και αντιεπιστημονικό σκεπτικισμό, την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό. Αλλά η ημέρα της καταμέτρησης που προφήτευσε ο Q – η Καταιγίδα – δεν ήρθε ποτέ, ο πρώην πρόεδρος δεν ανέκτησε ποτέ την εξουσία και δεν επέβαλε ποτέ στρατιωτικό νόμο για να εκθέσει και να εκτελέσει τα κακά μέλη αυτής της υποτιθέμενης Νέας Παγκόσμιας Τάξης.

Ακόμη και όταν ο Q έχει ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις κρυπτικές προφητείες του, ο Q και οι θεωρίες του έχουν χάσει σταθερά τη δυναμική του στις κοινότητες συνωμοσίας. Οι Q-influencers, δευτερεύοντες ομιλητές των διατριβών συνωμοσίας, έχουν επανεφεύρει τον εαυτό τους: κάποιοι έχουν δημιουργήσει μικρές προσωπικές λατρείες (αυτή είναι η περίπτωση του Michael Protzmann στις Ηνωμένες Πολιτείες ή της Romana Didulo, της αυτοαποκαλούμενης βασίλισσας του Καναδά). Άλλοι έχουν διευρύνει την εμβέλειά τους. Και έτσι συνέβη ότι αρκετοί Ευρωπαίοι θεωρητικοί συνωμοσίας άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από μια παλιά-νέα θεωρία, κατάλληλη για την ενσωμάτωση ή ακόμα και την αντικατάσταση του εξασθενημένου αστέρα του QAnon: μια οικονομική «μεγάλη επαναφορά».

Αυτή η τάση επισημάνθηκε από μια τεράστια ανάλυση από την ερευνητική κοινοπραξία Bellingcat, σε συνεργασία με την Lighthouse Reports. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, οι ερευνητές αρχειοθέτησαν και ανέλυσαν εκατομμύρια μηνύματα από περισσότερα από 2.000 συνωμοτικά ενεργά κανάλια Telegram σε όλη την Ευρώπη. Και σημείωσαν ότι καθώς οι όροι που συνήθως συνδέονταν με το QAnon μειώθηκαν, οι αναφορές σε μια θεωρία συνωμοσίας αμερικανικής προέλευσης, γνωστή με το ακρωνύμιο Nesara (National Economic Security and Recovery Act) και την παγκόσμια έκδοσή της, Gesara (Global Economic Security and Recovery Act).

Αυτή είναι μια θέση συνωμοσίας δεκαετιών. Η βασική ιδέα: μια επικείμενη οικονομική επαναφορά που αποτελείται από τη διανομή δισεκατομμυρίων μυστικών κεφαλαίων σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη διαγραφή όλων των χρεών και την ανατίμηση άχρηστων νομισμάτων. Η “μόλυνση” μεταξύ QAnon και Gesara δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίθετα, ορισμένα επαναλαμβανόμενα στοιχεία, όπως η έννοια της «μεγάλης επαναφοράς» και η αποκατάσταση ενός κράτους «δικαιοσύνης», καθιστούν τις δύο αφηγήσεις εξαιρετικά συμβατές, αν όχι και εναλλακτικές.

Τα δύο συνωμοτικά σκέλη προσφέρουν εύκολες απαντήσεις και λύσεις στα μάτια όσων υποφέρουν από περίπλοκες μακροοικονομικές συνθήκες, όπως η οικονομική κρίση. Και στις δύο περιπτώσεις, όλες οι ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν από τους influencers για το «reset» αποδεικνύονται ασαφείς και αναβάλλονται συνεχώς. Το κόλπο δεν λειτουργεί πλέον για το QAnon: οι ιδέες πίσω από τη maxi-theory είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ, αλλά η συγκεκριμένη εικονογραφία που σχετίζεται με το Q (Trump, the Storm και οτιδήποτε άλλο) βρίσκεται σε παρακμή. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις της επιτυχίας της Gesara, η οποία, όπως γράφει ο συγγραφέας Mike Rothschild, «προσφέρει κάτι που το Q δεν προσφέρει πλέον: την ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα και ότι οι καλοί και καταπιεσμένοι άνθρωποι του κόσμου θα θριαμβεύσουν επιτέλους τους παγκοσμιοποιητές ελεγκτές τους». “.

Ωστόσο, περισσότερο από τη γενική απόσπαση του οπαδού από την πραγματικότητα των γεγονότων και τις όποιες ανατρεπτικές παρορμήσεις, ο πραγματικός κίνδυνος του Gesara είναι οικονομικής φύσης. Η εξάπλωση της θεωρίας δημιούργησε ένα ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για δόλια προγράμματα που οδήγησαν εκατοντάδες Ευρωπαίους να επενδύσουν σε νομίσματα, τόσο παραδοσιακά όσο και κρυπτογραφικά, χωρίς καμία αξία, με την ελπίδα να δουν τις αποταμιεύσεις τους δεκαπλασιασμένες με την «επαναφορά» των παγκόσμιων οικονομικών Η διανομή “κεφαλαίων Gesara” και η ανατίμηση των πλαστών νομισμάτων που προτείνουν οι προφήτες του διαδικτύου.

Έτσι, μεταξύ μιας ανάρτησης για την παιδεραστία και ενός βίντεο κατά των εμβολίων, Ευρωπαίοι απατεώνες όπως ο Άγγλος Nicholas Veniamin και ο Ολλανδός Rinus Verhagen έπεισαν τους ακόλουθούς τους στο Telegram να αγοράσουν τρισεκατομμύρια δολάρια της Ζιμπάμπουε. Το νόμισμα δεν έχει αξία από τότε που η χώρα το εγκατέλειψε το 2009 υπέρ του δολαρίου ΗΠΑ, λόγω του πληθωρισμού. Όταν η ημερομηνία της «μεγάλης επαναφοράς» πέρασε χωρίς πολλά νέα, και οι δύο influencers το αγνόησαν. Μετά από μερικές εβδομάδες ο Verhagen επανέλαβε το σενάριο με ένα νέο κρυπτονόμισμα, το «Bataafse Coin» (που πήρε το όνομά του από τη Δημοκρατία του Batavian, ένα κράτος που υπήρχε για λίγο στη σημερινή Ολλανδία μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1795). Αυτό το crypto, διαβεβαίωσε ο Verhagen, θα είχε νομική αξία μετά τη “μεγάλη επαναφορά”.


Είναι προφανές τι λειτουργεί στην υπόσχεση της οικονομικής ουτοπίας που ενσωματώνεται στη θεωρία του Gesara. Λιγότερο προφανείς είναι οι τρόποι με τους οποίους οι κακόβουλοι παράγοντες, είτε είναι επιρροές είτε ακόμη και ξένες δυνάμεις, μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευπάθεια των οπαδών αυτών των θεωριών συνωμοσίας. Αν στην περίπτωση του πρώτου είναι θέμα πλουτισμού, οι δεύτερες -όπως η Ρωσία και η Κίνα- έχουν ήδη καβαλήσει το κύμα QAnon για να διαδώσουν αφηγήσεις προπαγάνδας και παραπληροφόρηση προκειμένου να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Και οι δύο αυτοκρατορίες είναι γνωστό ότι βλέπουν την ηγεμονία του δολαρίου ως υπαρξιακή απειλή και εργάζονται για να τη διαβρώσουν. Και η τάση τους να χρησιμοποιούν μη γραμμικούς επιθετικούς τρόπους είναι επίσης γνωστή. Όπως οι θεωρίες συνωμοσίας.

Το διαβάσαμε εδώ

Image by Tumisu from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη