Ατυχήματα με χημικά και εκτροχιασμό τρένων στον πλανήτη, τους τελευταίους μήνες! Απλά μια σύμπτωση;


Εντύπωση μας έκανε το παρακάτω άρθρο απο τα γνωστότερα στον κόσμο δημοσιογραφικά portal, προερχόμενο απο το εξωτερικό φυσικά. Αποτυπώνονται τα κυριότερα σημεία που εντοπίσαμε. 

Αποκαλύφθηκε: οι ΗΠΑ σημειώνουν κατά μέσο όρο ένα ατύχημα με χημικά κάθε δύο ημέρες

 Ο Μάικ Ντε Γουάιν, ο κυβερνήτης του Οχάιο, εξέφρασε τη λύπη του για ταγεγονότα που βαρύνουν τους κατοίκους της Ανατολικής Παλαιστίνης μετά τον εκτροχιασμό του τοξικού τρένου εκεί, λέγοντας ότι «καμία άλλη κοινότητα δεν πρέπει να περάσει από αυτό». 

Αλλά τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν με εντυπωσιακή κανονικότητα. Μια ανάλυση των Guardian των δεδομένων που συλλέγονται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και από μη κερδοσκοπικές ομάδες που παρακολουθούν χημικά ατυχήματα στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι τυχαίες εκλύσεις – είτε πρόκειται για εκτροχιασμό τρένων, ατυχήματα φορτηγών, ρήξεις αγωγών ή διαρροές και διαρροές βιομηχανικών εγκαταστάσεων – συμβαίνουν με συνέπεια σε όλη τη χώρα.

 Σύμφωνα με μια εκτίμηση, αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν, κατά μέσο όρο, κάθε δύο ημέρες. «Αυτά τα είδη κρυφών καταστροφών συμβαίνουν πολύ συχνά», είπε στον Guardian ο Μάθι Στάνισλαους, ο οποίος υπηρέτησε ως βοηθός διαχειριστής του γραφείου διαχείρισης γης και έκτακτης ανάγκης της EPA κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. 

Τα προγράμματα υπό την ηγεσία του Stanislaus επικεντρώθηκαν στον καθαρισμό μολυσμένων τοποθεσιών επικίνδυνων αποβλήτων, στην ασφάλεια των χημικών εγκαταστάσεων, στην πρόληψη πετρελαιοκηλίδων και στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Μόνο τις πρώτες επτά εβδομάδες του 2023, καταγράφηκαν περισσότερα από 30 περιστατικά από τον Συνασπισμό για την Πρόληψη Χημικών Καταστροφών, περίπου ένα κάθε μιάμιση μέρα. Πέρυσι ο συνασπισμός κατέγραψε 188, από 177 το 2021. 

σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρει..

Η ομάδα έχει καταγράψει περισσότερα από 470 περιστατικά από τότε που άρχισε να μετράει τον Απρίλιο του 2020. Τα περιστατικά που καταγράφονται από τον συνασπισμό έχουν μεγάλη βαρύτητα, αλλά το καθένα περιλαμβάνει την τυχαία απελευθέρωση χημικών ουσιών που θεωρείται ότι αποτελούν πιθανές απειλές για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, εννέα άτομα νοσηλεύτηκαν και 300 εκκενώθηκαν στην Καλιφόρνια μετά από διαρροή καυστικών υλικών σε μια εγκατάσταση ανακύκλωσης. 

Τον Οκτώβριο, αξιωματούχοι διέταξαν τους κατοίκους να καταφύγουν στη θέση τους μετά από έκρηξη και πυρκαγιά σε εργοστάσιο πετροχημικών στη Λουιζιάνα. Μεταξύ πολλών περιστατικών τον Δεκέμβριο, ένας μεγάλος αγωγός έσπασε στην αγροτική περιοχή του βόρειου Κάνσας, καταπνίγοντας τη γύρω γη και τις πλωτές οδούς σε 588.000 γαλόνια αραιωμένου αργού πετρελαίου πίσσας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να προσπαθούν να καθαρίσουν το χάος του αγωγού, με κόστος περίπου 488 εκατομμύρια δολάρια. Ο ακριβής αριθμός των επικίνδυνων χημικών περιστατικών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή οι ΗΠΑ έχουν πολλαπλές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην ανταπόκριση, αλλά η EPA είπε στον Guardian ότι τα τελευταία 10 χρόνια, η υπηρεσία έχει «εκτελέσει κατά μέσο όρο 235 ενέργειες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης ετησίως, συμπεριλαμβανομένων αντιδράσεις σε απορρίψεις επικίνδυνων χημικών ουσιών ή λαδιών». Ο οργανισμός είπε ότι απασχολεί περίπου 250 άτομα που είναι αφοσιωμένα στο πρόγραμμα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και απομάκρυνσης της EPA. «Ζήστε με τον καθημερινό φόβο ενός ατυχήματος» Ο συνασπισμός έχει καταμετρήσει 10 συμβάντα χημικής μόλυνσης που σχετίζονται με τους σιδηροδρόμους τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εκτροχιασμού στην Ανατολική Παλαιστίνη, όπου δεκάδες αυτοκίνητα σε ένα τρένο Norfolk Southern εκτροχιάστηκαν στις 3 Φεβρουαρίου, μολύνοντας την κοινότητα των 4.700 ατόμων με τοξικό βινύλιο. χλωριούχο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, ωστόσο, συμβαίνουν σε χιλιάδες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα όπου χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται επικίνδυνα χημικά. «Αυτό που συνέβη στην Ανατολική Παλαιστίνη, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για κοινότητες που ζουν δίπλα σε χημικά εργοστάσια», είπε ο Stanislaus. 

Υπάρχουν σχεδόν 12.000 εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα που διαθέτουν «εξαιρετικά επικίνδυνες χημικές ουσίες σε ποσότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν τους ανθρώπους, το περιβάλλον ή τις περιουσίες εάν απελευθερωθούν κατά λάθος», σύμφωνα με έκθεση του Κυβερνητικού Γραφείου Λογοδοσίας (GAO) που εκδόθηκε πέρυσι. Αυτές οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν διυλιστήρια πετρελαίου, κατασκευαστές χημικών, εγκαταστάσεις ψύξης, εγκαταστάσεις λιπασμάτων και μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων, μεταξύ άλλων. 

Πληροφορίες απο  το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο theguardian.com την 25 Φεβ. 2023.

Η συνέχεια εδώ

Image by Filip Dukanic from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη