Αντικατάσταση του κρέατος με έντομα - Έρχεται σύντομα;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως για δύο ακόμη είδη εντόμων που θα χρησιμοποιηθούν ως τροφή για τον άνθρωπο. 
Μια κονιοποιημένη μορφή του Acheta domesticus - πιο γνωστή ως ο οικιακός γρύλος - θα λάβει το πράσινο φως για ανθρώπινη κατανάλωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαίωσαν έγγραφα από το σώμα.

 Σύντομα θα ακολουθήσει περαιτέρω έγκριση για την πώληση και κατανάλωση της προνυμφικής μορφής του Alphitobius diaperionus — επίσης γνωστή ως ο μικρότερος αλευροσκουλήκι — στον οποίο θα δοθεί το πράσινο φως για ανθρώπινη κατανάλωση σε κατεψυγμένες, πάστας, αποξηραμένες και σκόνης μορφές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νέα προϊόντα με βάση τα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση αντιπροσωπεύουν την τελευταία ώθηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ομαλοποίηση της κατανάλωσης ζωυφίων μέσω της νομοθεσίας, με πολλούς μεγαλόσωμους από διάφορους οργανισμούς να πιέζουν τα έντομα ως τρόφιμο τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους τα τελευταία χρόνια.

 Σε ένα δελτίο τύπου που επιβεβαιώνει την έγκριση των προϊόντων εντόμων, η ΕΕ τονίζει ότι ενώ «εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να φάνε έντομα ή όχι», η τροφή με βάση τα έντομα μπορεί να χρησιμεύσει ως «εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης». , και επίσης να τονίζει έντονα ότι πολλά σφάλματα τρώγονται ήδη σε άλλα μέρη του κόσμου.

 Η Ένωση τονίζει επίσης ότι και τα δύο εγκεκριμένα προϊόντα «είναι ασφαλή για τις χρήσεις και τα επίπεδα χρήσης» και «δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία» εφόσον παράγονται και καταναλώνονται όπως περιγράφεται στην δημοσίευση.

 «Η ασφάλεια των τροφίμων είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την Επιτροπή», αναφέρει το Der Spiegel εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την έγκριση. Οι παγκόσμιες ελίτ επιθυμούν να απομακρύνουν τους δυτικούς πληθυσμούς από την κρεατοφαγία τα τελευταία χρόνια, με το θέμα να λαμβάνει και πάλι την προσοχή στο ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός νωρίτερα αυτό το μήνα.

 «Αν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σταματήσουν να τρώνε κρέας, σας λέω, έχει μεγάλο αντίκτυπο», παρατήρησε ο Jim Hagemann Snabe, ο πρόεδρος της γερμανικής κατασκευάστριας Siemens, κατά τη διάρκεια πάνελ για την κλιματική αλλαγή στο συνέδριο. 
«Προβλέπω ότι θα έχουμε πρωτεΐνες που δεν προέρχονται από το κρέας στο μέλλον, πιθανότατα θα έχουν ακόμα καλύτερη γεύση», συνέχισε. «Θα έχουν μηδενικό άνθρακα και πολύ πιο υγιεινό από το είδος των τροφίμων που τρώμε σήμερα, αυτή είναι η αποστολή που πρέπει να κάνουμε». Πολλά εθνικά ιδρύματα συμφώνησαν με αυτήν την απομάκρυνση από το κρέας, με τα σχολεία στην Ολλανδία να έφτασαν ακόμη και στο σημείο να ταΐζουν τα παιδιά με αλευροσκουλήκια πέρυσι με την ελπίδα να τους ανοίξουν ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης

Ωστόσο, μια τέτοια ώθηση δεν φαίνεται να γουστάρει όλους τους εμπλεκόμενους, με πολλούς από τις ελίτ παγκοσμιοποιητικές σφαίρες φαινομενικά πρόθυμοι να διατηρήσουν τις δικές τους κρεατοφαγικές συνήθειες παρά την προσπάθεια να απομακρύνουν τους εργαζομένους με μεσαίο εισόδημα από τον τύπο τροφίμων. Για παράδειγμα, γεύματα υψηλής ποιότητας που περιείχαν βόειο κρέας, κοτόπουλο και σολομό σερβίρονταν όλα στη διάσκεψη COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο πέρυσι, παρά το γεγονός ότι ο διεθνής οργανισμός πιέζει για μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. «όπως απομίμηση κρέατος (από φυτικά προϊόντα), καλλιεργημένο κρέας και έντομα μπορεί να βοηθήσουν στη μετάβαση σε πιο υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες», έγραφε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ το 2018.

Image by Monica Volpin from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη