Το φιάσκο των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο έβαλε «φωτιά» στην Αθήνα

Θορυβημένα εμφανίζονται τα στελέχη της κυβέρνησης από τη τροπή που πήραν οι Κυπριακές εκλογές, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους.

Απέτυχαν δηλαδή να καταγράψουν τον διεκδικητή της προεδρίας για τον δεύτερο γύρο, καθώς εμφάνιζαν τον ανεξάρτητο κεντροδεξιό Νίκο Χριστοδουλίδη να τερματίζει πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Τελικά τα πράγματα ήρθαν όπως φαίνεται λίγο διαφορετικά. Ναι μεν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι πρώτος, αλλά με πολύ μικρή διαφορά (2,4 %) από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Μαυρογιάννη, γεγονός που κάνει την νίκη αμφίρροπη.


Μάλιστα, πολλές δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο τρίμηνο έδιναν την εικόνα ότι η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά συνέβησαν στην Κύπρο των 400.000 ψηφοφόρων μπορεί εύλογα να αναλογιστεί τι θα γίνει στην Ελλάδα των 6.000.000.

Όπως ήταν φυσικό η εικόνα αυτή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξιμου, τα οποία ζήτησαν από τους ανθρώπους των εταιρειών που συνεργάζονται να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό λάθους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν μάλιστα δύο πράγματα:

Το δείγμα να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλο για να είναι αντιπροσωπευτικό και να επιλεγεί ο ηλεκτρονικός τρόπος διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων, καθώς στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις παρατηρούνται σοβαρά λάθη.

Με λίγα λόγια, όσες μετρήσεις γίνονται ηλεκτρονικά θεωρούνται πιο ασφαλής, καθώς ο ψηφοφόρος επιλέγει να μπει μόνος του στην διαδικασία και να απαντήσει στα ερωτήματα.


Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι είναι σημαντικό ακόμα να υπάρξουν μετρήσεις που θα δείχνουν τις τάσεις που υπάρχουν ηλικιακά ώστε να γίνεται πιο σωστή ανάλυση από τα στελέχη της κυβέρνησης που ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις.

Τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όλο τον τελευταίο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας βάζει θέμα για τον τρόπο που γίνονται οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει το δείγμα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας χθες στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας ότι «Οι εκλογές και τα αποτελέσματα των εκλογών και όχι των δημοσκοπήσεων. Όπως εχθές στην Κύπρο, που έπεσαν πάλι μόνο 12 μονάδες έξω από το τελικό αποτέλεσμα. Και πάλι όλως τυχαίως έπεσαν έξω εις βάρος του υποψήφιου της αριστεράς.

Για αυτό πιστέψτε με, όταν σας λέω μη φωνάζετε συνθήματα για την ανατροπή, γιατί η ανατροπή έχει ήδη γίνει, να ξέρετε ότι το εννοώ.

Είμαστε μπροστά, και η καθαρή νίκη μας θα ανοίξει το δρόμο για τη προοδευτική διακυβέρνηση το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη