Τα πικρά ως πρόληψη για τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και το ήπαρ

 

Χρήστος Πέγιος για το ramnousia.eu

Στην αρχαία Ελλάδα η διαφορά μεταξύ ιάματος και δηλητηρίου ήταν λεπτή αφού ονόμαζαν και τα δύο «φάρμακον». Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά οι συνήθειες μας και έχουν απομακρυνθεί οι ευεργετικές πικρές ουσίες από την διατροφή μας.

Τα πικρά φαγητά συνήθως δεν είναι ευχάριστα στην γεύση και οι περισσότεροι τα αποφεύγουν. Δεν τα προτιμούν παραγωγοί γαστρονομικών απολαύσεων δεδομένου ότι οι γεύσεις τους μπορούν να απωθήσουν τους πελάτες τους, που κυρίως προτιμούν τα γλυκά και αλμυρά. Εδώ να αναφέρουμε ότι τα γλυκά και αλμυρά τρόφιμα είναι μεν νόστιμα αλλά πολλές φορές οι τροφές αυτές είναι υπερβολικά λιπαρές.

Οφέλη για την υγεία

Όμως τα πικρά τρόφιμα περιέχουν χημικές φυτικές ουσίες με οφέλη για την υγεία. Συνίστανται για την πρόληψη πολλών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του ήπατος, στην καλή λειτουργία των εντέρων και των ματιών. Βελτιώνουν την πέψη και διεγείρουν την έκκριση των πεπτικών υγρών στο πάγκρεας

Το ανθρώπινο σώμα έχει υποδοχείς για πικρές ενώσεις, στο στόμα, στην γλώσσα, στο στομάχι, στο συκώτι και το πάγκρεας. Αυτό συμβαίνει για προστατευτικούς λόγους, ως προειδοποίηση για τον οργανισμό, σε περίπτωση εισβολής ουσιών επικίνδυνων ή δηλητηριώδης που συνήθως έχουν πικρή γεύση.

Η διέγερση  των πικρών υποδοχέων υποστηρίζει την καλή πέψη, τονώνοντας τις πεπτικές εκκρίσεις. Έτσι γίνεται καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και φυσική αποτοξίνωση του ήπατος.

Γίνεται και αναφορά για την επίδραση των πικρών τροφών ως προς την θετική επίδραση στο στρες.

Μερικά Πικρά βότανα:

Αψιθιά (Αρτεμισία), Ραδίκι, Γαϊδουράγκαθο, Κανέλα, Κολίανδρος, Εχινάκια, Πασιφλόρα

Σπαθόχορτο, Γεντιανή, Πικραλίδα, Κολλιτσίδα, Αγγελική, Χαμομήλι

Μερικά Πικρά Λαχανικά:

Αγκινάρα, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Λάχανο , Λαχανάκια Βρυξελλών, Ρόκα, Ραπάνι

Ακόμη επίσης:

Φλούδες εσπεριδοειδών

Κράνμπερι

Αμύγδαλα

Πυρήνες Βερίκοκου

Κακάο

Μαύρη σοκολάτα

Πράσινο Τσάι

Καφές 

Κόκκινο κρασί

Τα τρόφιμα με πικρή γεύση έχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Τα περισσότερα από τα οφέλη οφείλονται από την μεγάλη ποικιλία πολυφαινολών που περιέχουν και δρουν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.

Όλα προέρχονται από την Φύση. Μπορείτε να συμπεριλάβετε μερικές πικρές τροφές στην καθημερινή σας διατροφή και να δείτε τα οφέλη στην υγεία σας.

Image by ivabalk from Pixabay

Βιβλιογραφία και πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27032752/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25350500/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446506/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23110644/

 (Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας).

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη