Η NASA ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν στη Σελήνη

Το Artemis 1 απογειώθηκε  από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στη Φλόριντα, με την ελπίδα να προσγειωθεί το πρώτο άτομο στη σεληνιακή επιφάνεια μετά από το 1972.

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν σύντομα να ζουν σε αυτό πριν ολοκληρωθεί η δεκαετία, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Nasa μετά την επιτυχή εκτόξευση του πυραύλου Artemis. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, το Artemis 1 απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στη Φλόριντα για μια πτήση χωρίς πλήρωμα γύρω από τη Σελήνη για να ανοίξει το δρόμο για μια επανδρωμένη αποστολή και για περαιτέρω σεληνιακή εξερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της προσγείωσης του πρώτου ατόμου στην επιφάνεια από το 1972.

Η Άρτεμις μεταφέρει το διαστημόπλοιο Orion με ένα ανδρείκελο για να μετρήσει τις επιπτώσεις της πτήσης στο σώμα. Ο Χάουαρντ Χου, ο διευθυντής του προγράμματος Orion, είπε ότι η εκτόξευση ήταν μια "ιστορική ημέρα για την ανθρώπινη πτήση στο διάστημα". Είπε στην Laura Kuenssberg του BBC: «Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τη Nasa, αλλά είναι επίσης μια ιστορική μέρα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις και την εξερεύνηση. «Εννοώ ότι επιστρέφουμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα μας προσγειώσουν ξανά στη Σελήνη».

Έχοντας πάρει το όνομά της από την ελληνική θεά του φεγγαριού και αδελφή του θεού Απόλλωνα, συνονόματη των πρώτων αποστολών της Nasa στη Σελήνη, το πρόγραμμα Artemis θα περιλαμβάνει την κατασκευή του Lunar Gateway - ενός νέου διαστημικού σταθμού όπου οι αστροναύτες θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται.

Ο κ. Χου εξήγησε ότι η πύλη θα λειτουργούσε ως πλατφόρμα τροχιάς που θα αποτελούσε σταθμό για σεληνιακές αποστολές, με τους αστροναύτες να παίρνουν «προσεδάφια» από την πλατφόρμα προς και από τη Σελήνη. Και πρόσθεσε: «Σίγουρα σε αυτή τη δεκαετία θα έχουμε ανθρώπους να ζουν για διαστήματα, ανάλογα με το πόσο καιρό βρίσκονται στην επιφάνεια. «Θα στείλουμε ανθρώπους στην επιφάνεια, θα ζουν εκεί και θα εργαστούν για την επιστήμη». Είπε ότι οι σεληνιακές βάσεις θα χρησιμεύουν ως σταθμός για την αποστολή επανδρωμένων αποστολών στον Άρη.

Ο κ. Χου πρόσθεσε: «Το να προχωρήσουμε στον Άρη, αυτό είναι ένα μεγαλύτερο σκαλοπάτι, ένα ταξίδι δύο ετών, επομένως θα είναι πολύ σημαντικό αρχικά να μάθουμε πέρα από τη γήινη τροχιά μας». Η αποστολή Artemis αναμένεται να διαρκέσει 25 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου ενός εξερχόμενου ταξιδιού, του ταξιδιού γύρω από τη Σελήνη και της ανάπτυξης δορυφόρων, ακολουθούμενο από ένα ταξίδι επιστροφής πριν από την κατάρρευση στον Ειρηνικό Ωκεανό τον Δεκέμβριο.

By Tasha Hall Trainee Reporter  21 NOV 2022
https://www.scottishdailyexpress.co.uk
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη