Εναλλακτική θέρμανση: 5 τρόποι για να αντικαταστήσετε το πετρέλαιο


Ενώ λοιπόν η τιμή του πετρελαίου παραμένει αρκετά υψηλή, με τον χειμώνα να προβλέπεται ψυχρός και γεμάτος ακραίες καιρικές συνθήκες, η στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης είναι η πιο λογική επιλογή.

Από σόμπες ξύλου και ενεργειακά τζάκια μέχρι ενδοδαπέδια θέρμανση και αντλίες θερμότητας, η σταδιακή αντικατάσταση του καλοριφέρ και του πετρελαίου με μοντέρνα μέσα εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας έχει ήδη βελτιώσει την καθημερινότητα πολλών Ελληνικών νοικοκυριών.


Παρακάτω παρουσιάζονται 5 τρόποι εναλλακτικής θέρμανσης που θα σας ζεστάνουν με τον (μακροπρόθεσμα) πλέον οικονομικό τρόπο.

1) Σόμπες βιομάζας (Pellet)

Μια σόμπα pellet διαθέτει χώρο καύσης με μεγάλες αντοχές σε υψηλές θερμοκρασίες, χαρακτηριστικό που την κατατάσσει στα μέσα εναλλακτική θέρμανσης με μεγάλη ανθεκτικότητα και εύκολη συντήρηση.

Οι σόμπες pellet προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη θερμική απόδοση σε σύγκριση με τις απλές ξυλόσομπες και η χρήση τους δεν απαιτεί καμινάδα μεγάλης διατομής. Επιπλέον, κάποια από τα πιο μοντέρνα μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν με απομακρυσμένη λειτουργία μέσω τηλεχειριστηρίου, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε τη θερμοκρασία του χώρου σας όπου και να είστε. Οι σόμπες pellet χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις αερόθερμες και τις υδραυλικές. Οι αερόθερμες διαθέτουν θυρίδες εξόδου αέρα και θερμαίνουν μεμονωμένα τους χώρους της οικίας σας, ενώ οι υδραυλικές λειτουργούν με σώματα καλοριφέρ (αναλαμβάνοντας δηλαδή το ρόλο του καυστήρα πετρελαίου).

Η καυστική ύλη, τα ίδια τα πέλλετ (ή συσσωματώματα ξύλου), είναι ένα είδος φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου που προέρχεται από ξύλο ή από βιομάζα. Κατασκευάζονται κυρίως από πριονίδι ή άλλα απόβλητα από πριστήρια και μονάδες επεξεργασίες ξύλου (π.χ. θρύμματα ξύλου, ξακρίδια κ.λπ.). Η τιμή των σομπών βιομάζας κυμαίνεται από 1.000 μέχρι και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο, τη θερμική ισχύ και το είδος της κατασκευής της.

2) Σόμπες ξύλου

Με μικρό κόστος αγοράς και σχετικά εύκολη συντήρηση, οι σόμπες ξύλου (ή ξυλόσομπες) χρησιμοποιούν καυσόξυλα ως ύλη, προσφέροντας ωστόσο μια πιο μοντέρνα λύση στον τομέα της θέρμανσης από αυτήν που προσφέρει το παραδοσιακό τζάκι. Η υψηλή μόνωση στην κατασκευή τους τους επιτρέπει να αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες δίχως να θυσιάζουν τη μεγάλη απόδοση θερμότητας που εκπέμπουν. Από άποψη κατασκευής, οι ξυλόσομπες φτιάχνονται συνήθως από χάλυβα, ενώ διαθέτουν μία εισαγωγή αέρα για τον καλύτερο έλεγχο της καύσης αλλά και ένα σύστημα για τη ρύθμιση του οξυγόνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που επιτρέπουν στις ξυλόσομπες να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του εκάστοτε δωματίου και να τις διατηρούν στα επιθυμητά επίπεδα.

Αναφορικά με τη συντήρηση, οι σόμπες αργούν να κάψουν την ύλη τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτούν τόσο συχνό καθαρισμό (μία με δύο φορές τον χρόνο). Από άποψη κόστους και προσβασιμότητας, θα βρείτε πολλά είδη ξυλόσομπας με τιμές που ξεκινούν από τα 200 ευρώ.

3) Ενεργειακά τζάκια

Ενεργειακά τζάκια ονομάζονται οι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με ένα σύστημα από ανεμιστήρες που προωθεί θερμό αέρα μέσα στον χώρο, δίχως να προκαλεί καπνό. Διαθέτουν πυρίμαχο τζάμι και ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τη θερμότητα που επιθυμεί να διανείμουν στον χώρο μέσω ειδικών ρυθμίσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως το υδραυλικό ενεργειακό τζάκι απαιτεί ακόμη λιγότερη καύσιμη ύλη για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Αναφορικά με την κατασκευή τους, τα εξωτερικά τοιχώματα είναι συνήθως φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό από πυρότουβλο, χάλυβα ή κεραμικό. Στη λειτουργία τους, προσφέρουν τον απόλυτο έλεγχο στο επίπεδο της επιθυμητής θερμότητας, ενώ η κλειστή και θερμομονωμένη τους εστία εγκλωβίζει το θερμό αέρα και τον αποδίδει στο εσωτερικό της οικίας.

Πέρα από την πολύ υψηλή τους θερμική απόδοση (αξιοποιούν έως και 90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης), τα ενεργειακά τζάκια είναι γνωστά για τη μακροζωία τους, καθώς και την ελάχιστη συντήρηση που χρειάζονται. Επιπρόσθετα, μακροπρόθεσμα, είναι μια από τις πιο οικονομικές επιλογές της αγοράς, καθώς προσφέρουν την καύσιμη ύλη τους σε εξαιρετικά μικρό κόστος.

4) Ενδοδαπέδια θέρμανση

Η Ενδοδαπέδια θέρμανση αποδίδει θερμότητα στο χώρο από το δάπεδο του σπιτιού σας, αντικαθιστώντας έτσι το καλοριφέρ ως το κυρίαρχο θερμαντικό σώμα. Με τη λειτουργία τους εξασφαλίζεται ομοιόμορφη και σταθερή κατανομή της θερμοκρασίας του χώρου δίχως ξηρασία, καθώς τα σώματα ζεσταίνουν με αγωγή και ακτινοβολία.

Από άποψη κατασκευής, τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης διαθέτουν καυστήρα, λέβητα και κυκλοφορητή, ενώ χρησιμοποιούν οποιοδήποτε καύσιμο για τη λειτουργία τους. Χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση με θερμικά καλώδια, υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση με σωλήνες ζεστού νερού, ενδοδαπέδια με πλάκες κόμβων vario, και ενδοδαπέδια με μονωτικό υλικό, σωλήνα και στερεωτικά άγκιστρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεμελίωση του συστήματος απαιτεί θερμομόνωση του δαπέδου πριν την εγκατάσταση των σωληνώσεων ή καλωδίων.

Αν και σχετικά ακριβά, τα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης αποτελούν μια εκ των πιο σύγχρονων και μακροπρόθεσμα οικονομικότερων λύσεων για τη θέρμανσή σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ενεργειακό τζάκι 13kW με απόδοση 77.7% από 300 ευρώ. Επίσης και λέβητα καύσης ξύλων.

5) Αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας ουσιαστικά μεταφέρουν ενέργεια (στην περίπτωση αυτή θερμική) από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας, σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Ειδικότερα, αντλούν θερμότητα από την ατμόσφαιρα (αεροθερμία) και από τη γη (γεωθερμία), μετατρέποντας την ηλεκτρική ενέργεια που απορροφούν σε ζέστη ή κρύο. Έτσι, μπορούν είτε να θερμάνουν είτε να ψύξουν έναν χώρο, λειτουργώντας στην ουσία ως πιο μοντέρνα air conditioners. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον εδώ και πολλά χρόνια, και έχουν αποδειχθεί ως μια εκ των οικονομικότερων απαντήσεων στο πετρέλαιο. Στην αγορά, θα βρείτε αντλίες θερμότητας 9kW με δυνατότητα ψύξης και θέρμανσης από 1000 ευρώ και πάνω. 

 Πληροφορίες συλλέχθηκαν από εδώ

Image by factory_d from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη