Μικρά μυστικά για να χάσετε κιλά τώρα - χωρίς δίαιτα


Τα συναισθήματα μας είναι κινητήριος δύναμη και ειδικά όταν είναι αρνητικά μπορούν να μας οδηγήσουν στο ψυγείο.

Μέσα στην κοιλιά της μάνας μας τρεφόμαστε από τον ομφάλιο λώρο. Νιώθουμε ασφάλεια και ευχαρίστηση. Έπειτα θηλάζουμε από το στήθος της μητέρας μας, νιώθουμε ζεστασιά και χαρά στην αγκαλιά της. Με το μπιμπερό σε μια αγκαλιά πάλι. Όταν μεγαλώνουμε, οι γονείς μας δίδουν μια λιχουδιά για επιβράβευση. Τα συναισθήματα που αναπτύσσονται από την επαφή με τους γονείς μας συνοδεύονται από την λήψη τροφής. Είναι λογικό και όταν είμαστε ενήλικοι να επιζητούμε αυτές τις στιγμές. Το κάνουμε ασυναίσθητα για να νιώσουμε ασφάλεια και χαρά.

Όταν έχουμε άγχος, θυμό, κατάθλιψη γνωρίζουμε τον απλό τρόπο μέσω της τροφής να νιώσουμε καλύτερα. Έλα που γίνεται χωρίς μέτρο και με τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική κατανάλωση της τροφής. Με τον χρόνο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί στην παχυσαρκία.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το αδυνάτισμα ξεκινά από το μυαλό. Πρώτα πρέπει να το πιστέψετε και να το θελήσετε πραγματικά. Με την σωστή ψυχολογία μπορείτε να μειώσετε την επιθυμία σας για φαγητό, να μάθετε το σώμα σας, να χρειάζεται λιγότερη τροφή, να βρείτε τη διατροφή που σας ταιριάζει και να ενισχύσετε τη θέλησή σας. Κι όπως σε όλα τα πράγματα, το κλειδί είναι η επιμονή.

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Μέσω του ορισμού ελαστικότερων στόχων τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα αισθάνονται ταχύτερα επιτυχημένοι, με αποτέλεσμα να τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και να συνεχίζουν το πρόγραμμά τους με μεγαλύτερη όρεξη και συνέπεια.

Χρειάζεστε την δύναμη του μυαλού σας, να αντιστέκεστε στον πειρασμό του φαγητού, να διαχειρίζεστε την πείνα, την λαιμαργία, την παρόρμηση για συγκεκριμένες γεύσεις, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, χωρίς να προσφεύγετε στο φαγητό για ικανοποίηση. Για να κάνετε μια πετυχημένη δίαιτα, είναι απαραίτητο να αλλάξετε κυρίως τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε.

Αρχικά επιλέξτε ένα στόχο εφικτό για εσάς σύμφωνα με τα θέλω σας και τον τρόπο ζωής σας, χωρίς να επηρεάσει την υγεία σας.

Θα χρειαστείτε αποφασιστικότητα, αυτοέλεγχο και γενικά αλλαγή στην συμπεριφορά σας απέναντι στην λήψη φαγητού και αναζήτηση της χαράς και ικανοποίησης μέσα από άλλες δραστηριότητες. Χορός, περιπάτους στην φύση, εργασία στον κήπο, κολύμπι, ποδήλατο, εργασιοθεραπεία (μια εργασία ή χόμπι που σας ευχαριστεί), περίπατος με κατοικίδιο, καθαριότητα του σπιτιού σας. Βλέπετε οι δραστηριότητες αυτές παρέχουν και κίνηση που την επιζητούμε για τον στόχο μας.

Όσο θα βλέπετε την αλλαγή πάνω σας τόσο θα τονώνεται η αυτοπεποίθηση σας, ώστε να συνεχίσετε.

Τα πρώτα σημάδια θα είναι η βελτίωση της εμφάνισης σας, η ψυχολογία σας θα έχει ανέβει και φυσικά θα αισθανθείτε καλύτερα όσον αφορά την υγεία σας.

Για καλύτερα αποτελέσματα μαζί με την προσεγμένη διατροφή, μια δραστηριότητα όπως το καθημερινό περπάτημα 30-45 λεπτών, θα σας ενεργοποιήσει και θα σας τονώσει.

Μην απογοητεύεστε αν μια ημέρα δεν τηρήσετε το πρόγραμμα που έχετε θέσει. Με αγάπη και ευγνωμοσύνη συνεχίστε. 

Επιμέλεια άρθρου: Χρήστος Πέγιος

 (Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας).

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη