Τραμπολίνο: η άσκηση της χαράς και αίσθησης της ελευθερίας, για μικρούς και μεγάλους

Αυτή η αερόβια προπόνηση δεν απευθύνεται πλέον μόνο στα παιδιά. Οι ενήλικες αποφεύγουν βαρετές ρουτίνες προπόνησης και αναζητούν άσκηση μέσα από διασκέδαση.

1.    Διεγείρει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην καύση θερμίδων.

2.    Μειώνει τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία συχνά συμβαδίζουν με το επιπλέον βάρος, με την διαδικασία της άσκησης.

3.    Μειώνει την κυτταρίτιδα σε λίγους μήνες αυξάνοντας τη ροή της λέμφου στο σώμα. Βοηθά στη λεμφική κυκλοφορία.

4.    Περιορίζει το emotional eating (τρως δηλαδή συναισθηματικά από άγχος, ανία, θλίψη κλπ). Αυτό το κάνει ρυθμίζοντας τη διάθεσή σου, παρέχοντας ορμόνες για να αποτρέψεις την κατανάλωση τροφής όταν δεν νιώθεις καλά.

5.    Σφίγγει την κοιλιά με την αναπήδηση στο τραμπολίνο.

6.    Το χρησιμοποιούν ως εργαλείο αποκατάστασης οι φυσιοθεραπευτές για να δυναμώσουν τις αρθρώσεις των κάτω άκρων (ποδιών) 

7.    Αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Μελέτες δείχνουν ότι μειώνει το στρες. Οι αναπηδήσεις σε βοηθούν να μην ασχολείσαι με αρνητικά συναισθήματα. Κάνοντας τραμπολίνο για 30 λεπτά αυξάνει τα επίπεδα ηρεμιστικών χημικών του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

8.    Ενισχύει την καρδιά, βελτιώνοντας τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.

9.    Αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων.

10.    Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η αναπήδηση βοηθά τους μυς να συστέλλονται, με αποτέλεσμα τη ρυθμική συμπίεση των φλεβών και των αρτηριών.

11.    Βελτιώνει την ισορροπία, την αντίληψη της ισορροπίας και της κίνησης. 

12.    Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και αυξάνει τη ροή του αίματος, βοηθώντας στην προστασία της εσωτερικής δομής του δέρματος και καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης.

13.    Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και αυτό βοηθά στην αποκατάσταση των μυών.

14.    Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας ενός άνδρα ή να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών που έχουν ήδη επηρεαστεί από τη στυτική δυσλειτουργία. Για τις γυναίκες, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης.    

15.    Καταπολεμά την κούραση. Μπορεί να νιώθεις κουρασμένος αμέσως μετά το τραμπολίνο, αλλά μακροπρόθεσμα αυξάνει τη δύναμη που απαιτείται για να έχεις ενέργεια.

16.    Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ασκήσεις όπως είναι το τραμπολίνο βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ποικίλων διαφορετικών τύπων καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει μείωση 30-40% στον καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών που συμμετέχουν σε τακτική άσκηση.

17.    Συμβάλλει στη διαχείριση της αρθρίτιδας. Η αναπήδηση στο τραμπολίνο βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων με μικρό αντίκτυπο, βοηθώντας στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που προκαλεί αυτή η ασθένεια.

18.    Βοηθά στην ανακούφιση της αργής πέψης και της δυσκοιλιότητας. Το τραμπολίνο σε τακτική βάση βοηθά στην πεπτική υγεία.

19.    Βελτιώνει τη μνήμη ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. 

20.    Επιβραδύνει την ατροφία των μυών, για την τρίτη ηλικία.

21.    Βελτιώνει τη στάση του σώματος. Καθώς το σώμα μεγαλώνει, το καμπούριασμα της σπονδυλικής στήλης αυξάνεται. Το τραμπολίνο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της σωστής ευθυγράμμισης του σώματος και της ισχυρής στάσης του σώματος.

22.    Έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στις αρθρώσεις και τον μαλακό ιστό από άλλες ασκήσεις. Κατά την αναπήδηση, η πίεση κατανέμεται περισσότερο σε όλο το σώμα.

23.    Είναι απίστευτα διασκεδαστικό!

Να θυμάσαι ότι η γυμναστική σε τραμπολίνο έχει τους δικούς της κινδύνους και περιορισμούς. Θα πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη το γεγονός ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό, ως εκ τούτου, είναι σημαντική η λήψη προσωπικών συμβουλών από καταρτισμένο trainer.

Image by Yan Krukov from Pexels.com

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη