Μισή ώρα την ημέρα ''περπατώντας'' για την υγεία σου

 

Πόσες φορές που βγήκαμε και περπατήσαμε λίγο στη φύση ή κάνοντας ένα περίπατο στα μαγαζιά, νιώσαμε το σώμα μας πιο ενεργητικό και την διάθεση μας πολλή καλύτερη;
Μέσα στις συμβουλές των ειδικών για βελτίωση της διατροφής, τη διαχείριση του άγχους, πάντοτε προτρέπουν τον καθένα να ασκηθεί τουλάχιστον με ένα καθημερινό περίπατο.
Ας δούμε τα οφέλη που θα αποκομίσουμε αν περπατάμε μισή ώρα την ημέρα.

Αδυνατίζει
Θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά, περπατώντας μόνοι μας, παρατηρώντας την φύση και το περιβάλλον ή με παρέα κάποιον φίλο μας ή το σκύλο μας.
Όσο περπατάμε συστηματικά θα βλέπουμε όλο και περισσότερο τις αλλαγές στο σώμα με πρώτη και κύρια την βελτίωση της σιλουέτας μας. Ρούχα που δεν μας έμπαιναν τώρα θα μας εφαρμόζουν. Το καθημερινό περπάτημα επιταχύνει το μεταβολισμό λόγω της καύσης θερμίδων. Αν είσαστε σε πόλη διαλέξτε μια διαδρομή να περνάτε μέσα από την αγορά και από τα πάρκα. Σε όσους το επιτρέπει το σώμα τους μπορούν να χρησιμοποιούν και μια διαδρομή με σκαλοπάτια πχ τα σκαλοπάτια του μετρό. Σε όσους ζουν σε μικρότερες πόλεις μπορούν να βρουν μια διαδρομή στη φύση, στην εξοχή, σε ένα δασάκι ή κοντά στη θάλασσα.

Βελτιώνει την διάθεση
Θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το καθημερινό στρες, γιατί περπατώντας χαλαρώνουμε κοιτάζοντας το περιβάλλον που συναντάμε και ξεφεύγουμε από τις αρνητικές σκέψεις που εγκλωβίζουν το μυαλό μας.
Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και συμβάλει στη μείωση του θυμού και της επιθετικής συμπεριφοράς.
Το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, σας φέρνει σε επαφή με το φως του ήλιου, που είναι τόσο ευεργετικό για την ψυχική υγεία.
Βρίσκεται την ευκαιρία να καλέσετε κάποιον για παρέα και να συζητήσετε κατά την διαδρομή, κάνοντας την ακόμη πιο ευχάριστη.

Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Σύμφωνα με Αμερικάνικη εταιρεία υγείας το καθημερινό περπάτημα,
Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη,
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,
Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση,
Μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 20% με 40%,
Μειώνει το κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 30%.

Βοηθά στο κυκλοφορικό
Όσοι ταλαιπωρούνται από κιρσούς στα πόδια τους, το συχνό περπάτημα θα ενισχύσει την ροή του αίματος και θα βοηθήσει να απαλλαγούν από το πρήξιμο των ποδιών.

Στην καλή λειτουργία το πεπτικού

Βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου. Για όσους έχουν δυσκοιλιότητα.

Ο σημερινός άνθρωπος, της αστικής ζωής που χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε κάθε του μετακίνηση, η καθιστική ζωή και εργασία σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και το καθημερινό άγχος κάνουν το περπάτημα ακόμη πιο αναγκαίο.

Το περπάτημα είναι μια φυσική διαδικασία που ο άνθρωπος έχει παραμελήσει και χρειάζεται να επανέλθει γιατί είναι μέρος της ζωής του.

Επιμέλεια άρθρου: Χρήστος Πέγιος
https://physicoscosmos.blogspot.com

Photo by Naassom Azevedo from Unsplash

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη