Μονόκερως: φανταστικό ή αληθινό;

Το μυθικό άτι, σύμβολο της φαντασίας, της αγνότητας, της ελευθερίας και της γνώσης.

Οι μαγικές ιδιότητες του βοηθούν τον άνθρωπο να δυναμώσει τον εσωτερικό του κόσμο για να μπορέσει να αγγίξει το Θείο.

Συμβολίζει επίσης τον καθαρό, αγνό έρωτα και θεωρούν ότι το κέρατο του φέρνει τύχη.

Όσοι φορούν τον μονόκερω ως σύμβολο επάνω τους νιώθουν ευφορία και χαρά και δεν είναι τυχαίο!

Ο Μονόκερως είναι μυθικό ον, συνήθως άγριο ζώο αδύνατο να πιαστεί, με τη μορφή αλόγου με ένα κέρατο στο μέτωπο. Αναφέρεται από τον Έλληνα ιατρό και ιστορικό Κτησία στο έργο του Περσικά. Έχει ταυτιστεί με την αγνότητα ενώ στον Μεσαίωνα συμβόλιζε το Άγιο Πνεύμα αλλά και τον Διάβολο. Στον μεσαιωνικό Ελληνικό Φυσιολόγο αναφέρονται συμβουλές πως μπορεί να συλληφθεί και αυτό γίνεται γιατί πέφτει στην παγίδα της λαγνείας. Μια κοπέλα στέκεται στο ξέφωτο και τραγουδά . Το πλάσμα μαγεύεται από την μελωδία και οδηγείται στην αγκαλιά της.

Οι αναφορές για την μορφή του πολλές: Ζώο με σώμα αλόγου, κεφάλι ελαφιού, ουρά αρκούδας και πόδια ελέφαντα. Στο κέντρο του μετώπου έχει ένα μεγάλο κέρατο. Πολλές φορές τον συναντάμε και με φτερά.

Άλλοτε είχε γενειάδα όπως του τράγου και στριφογυριστό κέρατο, από τη μέση και πίσω άλογο και τα μπροστινά πόδια αντιλόπης. Το κέρατο του είχε μαντικές ικανότητες με ένα μόνο κτύπημα του μπορούσε να σκοτώσει ελέφαντα. Επίσης αν σπάσει το κέρας του μπορεί να σχηματίσει στον αέρα εικόνες. 

Εχθρός του μονόκερω αναφέρεται ο πάνθηρας, ο οποίος με την μυρωδιά του προσελκύει τα πλάσματα.

Ο μονόκερως επιτίθεται με το κέρας του αλλά ο πάνθηρας με άλμα τον αποφεύγει με σάλτο. Το θήραμα του καρφώνει το κέρας του σε ένα δέντρο και παγιδεύεται. 

Στην περιοχή της Ινδίας είχε τη μορφή γαϊδάρου είχε άσπρο τρίχωμα γαλανά μάτια και πορφυρό κεφάλι, το κέρας στο κέντρο του μετώπου είχε στη βάση άσπρο χρώμα, μαύρο στη μέση και κόκκινο στην άκρη. Στην ίδια περιοχή αναφέρεται και με πράσινο τρίχωμα ανθρώπινη ομιλία που όταν μιλούσε έδινε χρησμούς.

Στην Κινεζική μυθολογία ήταν ένα από τα τέσσερα ζώα που έφερναν καλό και το σπουδαιότερο από όλα τα ζώα ενώ ζούσε χίλια χρόνια. Είχε το σώμα ελαφιού ουρά βοδιού και οπλές αλόγου, το τρίχωμα στην πλάτη του ήταν πολύχρωμο και η κοιλιά του κίτρινη ή καφέ. Ήταν ήρεμο ζώο και τόσο καλοκάγαθο που περπατούσε έτσι ώστε να μην πατήσει κάποιο ζωντανό πλάσμα. Τρεφόταν με πτώματα ζώων και όχι με χορτάρι.


Ο μονόκερως ήταν το ον που έφεραν τα πνεύματα πέντε πλανητών στη μητέρα του Κομφούκιου λίγο πριν τον γεννήσει. Ο μονόκερως αυτός είχε την μορφή αγελάδας με άκρα δράκοντα, 70 χρόνια μετά τον μονόκερω αυτόν τον σκότωσαν κυνηγοί και στο κέρατο του ακόμα είχε τη κορδέλα που του είχε δέσει η μητέρα του Κομφούκιου.

Πηγές: Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Το βιβλίο των Φανταστικών όντων, μετάφραση Γιώργος Βέης, εκδόσεις LIBRO, Αθήνα 1983, /el.wikipedia.org

Image by Pete Linforth from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη