Νέα έρευνα από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan διαπιστώνει ότι πολλοί σύγχρονοι γονείς δεν μπορούν διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο, θα περιορίσουν ή θα ελέγξουν την χρήση smartphone και tablet από τα παιδιά τους.
Δεν έχουν καθορίσει κανόνες και όρια για την χρήση τους, σε αυτό το πρόσφατα αναδυόμενο γονικό πρόβλημα. Οι γονείς σε μια πρόσφατη έρευνα παραδέχονται ότι η χρήση του κινητού των παιδιών τους οδηγεί σε πολλές οικογενειακές διαμάχες και εντάσεις.
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι οι περισσότεροι γονείς το αφήνουν να συμβαίνει και νομίζουν ότι αργότερα κάποια στιγμή θα το περιορίσουν. Ίσως στην παρούσα φάση να τους βολεύει αφού κάθονται αφοσιωμένα εκεί και ησυχάζουν. Κι όμως πολλές φορές δεν συμβαίνει αυτό, μάλλον το αντίθετο, όταν πρόκειται για τις συνήθειες των παιδιών τους στα ψηφιακά μέσα.
Η χρήση του κινητού από παιδιά και εφήβους είναι μια σημαντική πηγή οικογενειακών διαφωνιών, αναφέρουν. Οι ερευνητές αρχικά ξεκίνησαν να κατανοήσουν καλύτερα πόσο πολύ πιστεύουν οι σύγχρονοι γονείς ότι τα smartphone και άλλες συσκευές επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε εάν οι γονείς αναζητούν υποστήριξη ή πληροφορίες για αυτό το θέμα και αν ναι, από πού; Συνοψίζοντας, πιστεύουν πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να βοηθήσουμε τους γονείς να κατανοήσουν, τον αντίκτυπο των μέσων κινητής τηλεφωνίας στη συμπεριφορά των παιδιών.
Συνολικά 281 Αυστραλοί γονείς συμμετείχαν στην έρευνα, με το 75% να αναφέρει συγκρούσεις, εντάσεις και οικογενειακές διαφωνίες σχετικά με τη χρήση μέσων κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι σχεδόν ένας στους τρεις δεν αναζήτησε ποτέ επίσημες οδηγίες σχετικά με τη χρήση ψηφιακών μέσων από παιδιά.
Όσον αφορά τη συμπεριφορά των εφήβων, τουλάχιστον ένας στους πέντε γονείς ανέφερε επίσης έλλειψη άσκησης, δυσκολίες στην ολοκλήρωση εργασιών, προβλήματα ύπνου και κοινωνική απόσυρση, σε σχέση με τις συνήθειες των παιδιών τους στα μέσα κινητής τηλεφωνίας. Ενώ προηγούμενες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα smartphone και παρόμοιες συσκευές έχουν αρνητική συσχέτιση με την ανάπτυξη του παιδιού.
Η έρευνα μας λέει ότι οι σύγχρονοι γονείς καταλαβαίνουν πράγματι τις αρνητικές συνέπειες των μέσων κινητής τηλεφωνίας. Πολλοί γονείς παραδέχονται ότι τα παιδιά τους δυσκολεύονται πλέον να εστιάσουν, να ακολουθήσουν οδηγίες, να ασκήσουν αυτοέλεγχο και να χειριστούν τα συναισθήματα.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ο όγκος των αντικρουόμενων συμβουλών για το θέμα αυτό. Με τόσες πολλές συστάσεις για το πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ένα παιδί χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα, πώς μπορούν οι γονείς να καταλάβουν ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την οικογένειά τους;
«Γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μαμάδες και μπαμπάδες αγωνίζονται χωρίς πλαίσιο αναφοράς επειδή αυτές οι συσκευές δεν υπήρχαν όταν ήταν παιδιά», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια και διδακτορική φοιτήτρια Stephanie Milford. «Οι γονείς κάνουν το καλύτερο δυνατό χρησιμοποιώντας μια σειρά από στρατηγικές για τις οποίες έχουν ακούσει, για να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κινητής τηλεφωνίας των παιδιών τους».
Πώς μειώνουν οι γονείς στα παιδιά τους, τον χρόνο μπροστά με μια οθόνη;
Όσον αφορά τις τακτικές διαμεσολάβησης, μερικές από τις πιο κοινές μεταξύ των ερωτηθέντων περιλαμβάνουν τον περιορισμό του χρόνου της συσκευής (69,5%), τη συζήτηση με το παιδί σχετικά με το σκοπό που χρησιμοποιεί τη συσκευή (68,1%), τον έλεγχο των ιστότοπων και των εφαρμογών που επισκέπτεται το παιδί τους (66% ), και τον περιορισμό της πρόσβασης στα μέσα κινητής τηλεφωνίας ως τιμωρία (58,5%).
Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι πολλοί γονείς εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πως η χρήση των μέσων κινητής τηλεφωνίας μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των παιδιών τους. «Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει καλύτερη δουλειά στην εκπαίδευση των γονέων σχετικά με το πώς η χρήση των ψηφιακών μέσων των παιδιών τους, θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά και την ανάπτυξή τους», καταλήγει η Milford. «Καθώς και τα παιδιά είναι οι χρήστες των μέσων κινητής τηλεφωνίας λόγω της αναζήτησης και της διαδραστικότητάς τους, αυτός ο τομέας χρειάζεται περισσότερη έρευνα».
Image by Helena Jankovičová Kováčová from Pixabay