Τρίτη 8 Νοεμβρίου - Το φεγγάρι του Κάστορα


Ολική έκλειψη Σελήνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, όμως θα φτάσει στο μέγιστο σημείο της το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, οπότε δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.

Θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη της σελήνης έως τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με το Sky & Telescope.

Η έκλειψη θα είναι ορατή, από την Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας. Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία.

Στις 15:00 ώρα Ελλάδας περίπου. θα εκδηλωθεί πανσέληνος, όπου οι Ινδιάνοι της Αμερικής ονόμαζαν “φεγγάρι του κάστορα”, επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματα τους.

Την επόμενη μέρα 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους. Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του (θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκίδα από ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο).

Όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ενωθούν σε ευθεία γραμμή, λαμβάνει χώρα μια ολική έκλειψη Σελήνης. Όταν τα τρία σώματα είναι ευθυγραμμισμένα με τρόπο που η Σελήνη να καλύπτεται εν μέρει από την ομπρέλα της Γης, το αποτέλεσμα είναι μια μερική έκλειψη Σελήνης. Από την άλλη πλευρά, εάν μόνο το εξωτερικό μέρος της σκιάς της Γης καλύπτει τη Σελήνη, λαμβάνει χώρα μια σκοτεινή έκλειψη Σελήνης.

Image by TeamwerkAG from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη