Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν γιατί το φαγητό αργά τη νύχτα παχαίνειΤα οφέλη για την υγεία προέρχονται από το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι επιστήμονες της Northwestern Medicine ανακάλυψαν τον μηχανισμό πίσω από το γιατί το φαγητό αργά το βράδυ συνδέεται με τον διαβήτη και την αύξηση βάρους.

Σύμφωνα με το CDC, 37,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη, που αντιστοιχεί στο 11,3% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Επιπλέον 96 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν προδιαβήτη, που είναι το 38,0% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Η παχυσαρκία είναι μια κοινή, σοβαρή και δαπανηρή ασθένεια, με επιπολασμό της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ 41,9%, σύμφωνα με το CDC.

Η σχέση μεταξύ του χρόνιου φαγητού, του ύπνου και της παχυσαρκίας είναι γνωστή αλλά ελάχιστα κατανοητή, καθώς η έρευνα δείχνει ότι ο υπερσιτισμός μπορεί να αλλάξει τον λιπώδη ιστό και να διαταράξει το βιολογικό μας ρολόι.

Για πρώτη φορά, νέα έρευνα του Northwestern έδειξε με λίγα λόγια ότι την ημέρα ο ανθρώπινος οργανισμός εργάζεται και τρέφεται ώστε να έχει ενέργεια. Το βράδυ ξεκουράζεται και συμμετέχει στην αποκατάσταση ώστε να ετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα.

Απο ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από τη διατροφή έως την απώλεια ύπνου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ταΐζουμε ασθενείς που χρειάζονται μακροχρόνια διατροφική βοήθεια.

Η εργασία με τίτλο «Η σίτιση με περιορισμένο χρόνο μετριάζει την παχυσαρκία μέσω της θερμογένεσης των λιποκυττάρων», δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science.

Είναι ευρέως γνωστό, αν και ελάχιστα κατανοητό, ότι οι προσβολές στο βιολογικό μας ρολόι θα είναι προσβολές για τον μεταβολισμό», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζόζεφ Τ. Μπας, καθηγητής Ιατρικής Charles F. Kettering στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

«Όταν καταναλώνουν δίαιτα δυτικού τύπου, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες - το βιολογικό ρολόι ανακατεύεται», είπε ο Μπας.

Παρατηρήθηκε από δίαιτα σε ζώα ότι έγιναν παχύσαρκα όταν έτρωγαν περισσότερο την ώρα που έπρεπε να κοιμούνται.

Αυτή η έρευνα δείχνει γιατί αυτό έχει σημασία». Ο Bass είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη και Μεταβολισμού και επικεφαλής ενδοκρινολογίας στο τμήμα ιατρικής στο Feinberg. Η Chelsea Hepler, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Bass Lab, ήταν η πρώτη συγγραφέας και έκανε πολλά από τα πειράματα βιοχημείας και γενετικής που θεμελίωσαν την υπόθεση της ομάδας. Η Rana Gupta, τώρα στο Πανεπιστήμιο Duke, ήταν επίσης βασικός συνεργάτης.

Επίσης παρατήρησαν από μελέτη σε ποντίκια ότι όσο έδιναν γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας σε στιγμές που χρειάζονταν πραγματικά ενέργεια, διαπίστωσαν την απελευθέρωση θερμότητας μέσω των λιποκυττάρων και έτσι απέτρεψαν την αύξηση βάρους και βελτίωσαν την υγεία.

Αυτοί που ασθενούν συνήθως ταΐζονται τη νύχτα ενώ θα έπρεπε να κοιμούνται. Είναι η στιγμή που απελευθερώνουν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας, άρα δεν αντισταθμίζεται με την περίσσια λήψη τροφής και περισσεύει και εναποτίθεται στους λιπώδεις ιστούς.


Τα ποσοστά διαβήτη και παχυσαρκίας τείνουν να είναι υψηλά για αυτούς τους ασθενείς και ο Bass πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί. Αναρωτιέται επίσης πώς η έρευνα θα μπορούσε να επηρεάσει τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ώρες των γευμάτων όταν χορηγείται ινσουλίνη, για παράδειγμα; Η Hepler θα συνεχίσει να ερευνά τον μεταβολισμό της κρεατίνης. «Πρέπει να καταλάβουμε πώς, μηχανιστικά, το κιρκάδιο ρολόι ελέγχει τον μεταβολισμό της κρεατίνης, ώστε να καταλάβουμε πώς να τον ενισχύσουμε», είπε. «Τα βιολογικά ρολόγια κάνουν πολλά στη μεταβολική υγεία σε επίπεδο λιπώδους ιστού και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο».


 «Η σίτιση με περιορισμένο χρόνο μετριάζει την παχυσαρκία μέσω της θερμογένεσης των λιπών» από τους Chelsea Hepler, Benjamin J. Weidemann, Nathan J. Waldeck, Biliana Marcheva, Jonathan Cedernaes, Anneke K. Thorne, Yumiko Kobayashi, Rino Nozawaman, Gao, Mengle Shao, Kathryn M. Ramsey, Rana K. Gupta and Joseph Bass, 20 Οκτωβρίου 2022. 

 θα βρείτε περισσότερα στοιχεία εδώ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη