Ο Εθνομάρτυρας και ο Ταπεινός

Η αναδρομή στους αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία, μας εμπνέει να προχωρήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να αποτινάξουμε από επάνω μας τους κομματικούς φανατισμούς και την αντιπαλότητα. Σήμερα σε καιρούς δύσκολους επίσης καλούμαστε να μείνουμε ενωμένοι και μην ξεχνάμε την θυσία των προγόνων μας, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής.

Επιλέξαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο '' Ο Εθνομάρτυρας και ο Ταπεινός'' του συγγραφέα Σπύρου Καλούτση.

Από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι την Κύπρο και από την βόρεια Ήπειρο μέχρι την Σμύρνη υπήρξαν επαναστατικές ενέργειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες.

Μάλιστα ακόμη και μετά την καταστολή της εξέγερσης σε περιοχές όπως η Μακεδονία, η Κρήτη, οι αγωνιστές συνέχισαν τον πόλεμο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και απο τα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα έφτασαν μαχητές, όπως και από την κεντρική Ευρώπη. Το 1821 αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας μακράς αλυσίδας εξεγέρσεων που έλαβαν χώρα από την Άλωση μέχρι την Απελευθέρωση.

Υπολογίζεται οτι στην Τουρκοκρατία έγιναν πάνω από 100 επαναστατικά κινήματα. Αυτό αποδεικνύει οτι οι Έλληνες ήταν συνεχώς με το όπλο παρά πόδας να πολεμήσουν για την απελευθέρωση τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο '' Ο Εθνομάρτυρας και ο Ταπεινός'' του συγγραφέα Σπύρου Καλούτση, εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ.

Σχόλιο του συγγραφέα Σπύρου Καλούτση από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν ήταν μύθος, ούτε ένα ταξικό ξέσπασμα. Ήταν ένας καθολικός αγώνας και απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορεί να αλλάξει την ιστορική του μοίρα.
Ήταν Αγώνας υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Είναι μία ημερομηνία που υπενθυμίζει στον Ελληνικό Λαό, με την μεγάλη ιστορική δόξα, εμπειρία και
πολιτισμική αξία, το χρέος του και την αποστολή του.
Τον καλεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του για να φέρει στο προσκήνιο τις αναλλοίωτες Εθνικές του Αξίες. Με αυτές ως πνευματικό εφόδιο μπορεί να αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες της εποχής, όχι μόνο οικονομικές ή τεχνολογικές αλλά κυρίως κοινωνικές και ανθρωπιστικές.

Για περισσότερες πληροφορίες και την αγορά του βιβλίου στον σύνδεσμο https://arxutas.gr/product/ethnomartyras-kai-tapeinos/

Photo: el.wikipedia.org   Αρχείο:Ludovico_lipparini 

Μπορείτε να δείτε επίσης:  H ομόνοια χτίζει σπίτια και η διχόνοια τα γκρεμίζει

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη