Ασθενείς αγγίζουν την οθόνη του iPad με τη σκέψη


Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο για τους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα από τον εγκέφαλό τους σε ένα iPhone ή iPad. Μια εταιρεία που ονομάζεται Synchron έχει λάβει το πράσινο φως από τον FDA για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών. Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πάσχουν από μια ασθένεια όπως η ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση πιο γνωστή ως Νόσος του Lou Gehrig από την οποία έπασχε και ο Steven Hawking) να επικοινωνούν με άλλους.

Συνοπτικά, η ALS εμποδίζει τους ανθρώπους να κινούν οικειοθελώς τους μύες τους και τελικά δεν μπορούν να αναπνεύσουν, να μιλήσουν, να γράψουν, να περπατήσουν ή να φάνε μόνοι τους.

Χρησιμοποιώντας ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα και μια συσκευή που ονομάζεται Synchron Switch, όσοι έχουν προσβληθεί από τη νόσο θα μπορούν να στείλουν μηνύματα σε ένα iPhone ή iPad. Η συσκευή λειτουργεί με αισθητήρες που ονομάζονται «Stentrode» και εισάγονται στην κορυφή του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας ένα αιμοφόρο αγγείο.

Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία αντί για μια πιο εκτεταμένη νευροχειρουργική επέμβαση. Μόλις εισαχθούν, οι αισθητήρες ελέγχονται ασύρματα χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται Synchron Switch που τοποθετείται στο στήθος του ασθενούς. Τα μέρη που κατασκευάζει η Synchron αναμένεται να είναι μόνιμα μέρη του σώματος του ασθενούς και μέχρι στιγμής τέσσερα τα έχουν τοποθετήσει για πάνω από ένα χρόνο χωρίς προβλήματα.

Συνολικά, η Synchron το δοκιμάζει σε έξι ασθενείς, αν και ο συνταξιούχος πωλητής λογισμικού Rodney Gorham, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, είναι ο πρώτος που το χρησιμοποιεί με μια συσκευή Apple. Ο Gorham, ο οποίος πάσχει από ALS, αν σκέφτεται να χτυπήσει το πόδι του, το iPad του λαμβάνει ένα σήμα σαν να χτυπά το δάχτυλό του στην οθόνη αφής του tablet.

Έτσι, οι ασθενείς που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λόγω ALS ή κάποιου άλλου είδους εκφυλιστικής ασθένειας μπορεί να είναι σε θέση να σκεφτούν τι θέλουν να πουν και να μετατραπεί η σκέψη σε μήνυμα σε ένα iPhone ή iPad. Απέχουμε ακόμη αρκετά χρόνια από το να μπορεί να χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα από τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη αλλά η αρχή έχει γίνει. Το Synchron το παρομοιάζει με Bluetooth για τον εγκέφαλο.

Βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:

Stentrode brain computer interface online in first two human patients

Αντώνης Γιαγδζόγλου

Πηγή

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη