6 αρχέτυπα σημαντικών Ελληνίδων θεών - Σε ποια μοιάζετε;


Χ.Π για το www.ramnousia.eu

Έχουμε επιλέξει 6 αρχέτυπα σημαντικών Ελληνίδων θεών που μας φαίνονται πιο ενεργά στις ζωές των σύγχρονων γυναικών και στην σημερινή κοινωνία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των έξι αυτών τύπων μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Η γυναίκα Αθηνά, κυριαρχείται από τη θεά της σοφίας και του πολιτισμού και την ενδιαφέρουν η επίτευξη στόχων, η καριέρα, η εκπαίδευση, η διανόηση, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτική.

Η γυναίκα Αφροδίτη, κυριαρχείται από την θεά της αγάπης και του έρωτα και ενδιαφέρεται κυρίως για τις σχέσεις, τον ερωτισμό, τις ίντριγκες, το φλερτ, την ομορφιά και την έμπνευση και τις τέχνες.

Η γυναίκα Περσεφόνη, κυριαρχείται από την θεά του κάτω κόσμου. Έχει ικανότητες μέντιουμ και έλκεται απο τον κόσμο των πνευμάτων, το μαγικό, το αποκρυφιστικό, τις οραματιστικές και μυστικιστικές εμπειρίες και τα θέματα που σχετίζονται με το θάνατο.

Η γυναίκα Άρτεμις, κυριαρχείται από την θεά των δασών ειναι πρακτική, αθλητική, περιπετειώδης, της αρέσει η άθληση, η μοναχικότητα, η φύση, τα ζώα και ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος, τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής και τις κοινότητες των γυναικών.

Η γυναίκα Δήμητρα, κυριαρχείται από την θεά των δημητριακών. Είναι η μητέρα θεά που αγαπά την γέννα, τη γαλούχηση και την ανατροφή των παιδιών, ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν τον τοκετό και τον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας.

Η γυναίκα Ήρα, κυριαρχείται από τη βασίλισσα των ουρανών. Ασχολείται με τον γάμο, τους συνεταιρισμούς με άνδρες και με ζητήματα ισχύος, όπου οι γυναίκες είναι κυρίαρχες και ηγέτιδες.

Οι γυναίκες οι σημερινές βλέποντας αυτές τις θεές και τα χαρακτηριστικά τους, τους βοηθά να ανακαλύψουν πως ειναι μοιρασμένες οι θεές, ως αρχέτυπα στις προσωπικότητες τους και τους άνδρες να δουν ποιοι τύποι γυναικείων θεών τους έλκουν στις σχέσεις τους. 

Δίνεται δηλαδή έμφαση στο γεγονός ότι όχι μόνο ένας αλλά περισσότεροι τύποι θεών (χαρακτηριστικών), σε διαφορετικούς συνδυασμούς, θέτουν τις βάσεις της συμπεριφοράς και του ψυχολογικού προφίλ κάθε γυναίκας.

Παράδειγμα: Μια γυναίκα ακτιβίστρια, που αγαπά την φύση και τα ζώα, ειναι αθλητική και ανεξάρτητη, έχει μεγάλο ποσοστό το αρχέτυπο της Αρτέμιδος.

Μια γυναίκα ανεξάρτητη, δυναμική σαν προσωπικότητα, με μαχητικό πνεύμα και εργαζόμενη σε θέσεις εξουσίας, να διοικεί με πυγμή, ζώντας στην πόλη, έχει μεγάλο ποσοστό της Αθηνάς.

Γιαυτό βλέπουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά γυναικών που άλλη είναι ανεξάρτητη, δυναμική, άλλη ομαδική και δημιουργική, άλλη στοργική με τα παιδιά, άλλη μοναχική, άλλη με αναζητήσεις μεταφυσικές. Βέβαια οι περισσότερες έχουν λίγο από αυτά και μερικές φορές κάποια να υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό και να διαφαίνονται.

Οι άνδρες επίσης επηρεάζονται από τους τύπους των θεών.

Γίνεται αναφορά στους θεούς και τις θεές όχι φυσικά για θρησκευτικούς σκοπούς αλλά για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης από εκείνους που αναζητούν να την γνωρίσουν.

Είναι μοτίβα, αρχέτυπα, ισάξια, 6 θηλυκά, 6 αρσενικά. Και τα θηλυκά και τα αρσενικά επηρεάζονται και από τα αντίστοιχα και από τα αντίθετα.

Κλείνοντας οι θεές αντικατοπτρίζουν τις θηλυκές ενέργειες μέσα στην ψυχή των ανδρών.

Ψυχολογικά θα λέγαμε ότι οι άνδρες βιώνουν τις θεές ως προβολές πάνω στις γυναίκες που βρίσκονται στο περιβάλλον τους, όπως και σε εικόνες των μέσων ενημέρωσης που είτε τους έλκουν είτε τους απωθούν.

Παράδειγμα: Ένας άνδρας μπορεί να ψάχνει την Δήμητρα σε μια γυναίκα ή άλλος να θέλει μια Ήρα, η οποία θα έχει την αρχηγία στην σχέση τους και ούτω καθεξής.

Χ.Π για το www.ramnousia.eu 

Βιβλιογραφία: Jennifer Barker Woogler & Roger Woolger - Η Θεά Εντός- Εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής

Photo by Alice Alinari from Unsplash

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη