Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία σας. Ωστόσο, όταν η καθημερινότητα έχει απαιτήσεις, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παραμεληθούν ή θα θυσιαστούν. Κι όμως ο επαρκής ύπνος είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία όσο η κατανάλωση υγιεινών τροφών ή η αρκετή άσκηση. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα οφέλη του ύπνου καλής ποιότητας και πόσες ώρες τη νύχτα είναι οι βέλτιστες.
Ο ύπνος είναι το θεμέλιο για την καλή υγεία
Ο ύπνος είναι κάτι περισσότερο από μια απλή στιγμή για να ξεκουραστεί το σώμα και το μυαλό σας. Στην πραγματικότητα, ενώ κοιμάστε, το σώμα σας παραμένει ενεργό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας αναδομεί τους μύες που έχετε καταπονήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και απομακρύνει τις τοξίνες στον εγκέφαλο που συσσωρεύονται ενώ είστε ξύπνιοι. Είναι επίσης απαραίτητος για να διατηρήσετε ανέπαφες τις αναμνήσεις σας. Ο ύπνος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας. Η στέρηση ύπνου για μία μόνο νύχτα μπορεί να αυξήσει τη συναισθηματική σας απόκριση στα αρνητικά συναισθήματα κατά 60%.
Επιπλέον, η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει βασικές λειτουργίες όπως ο έλεγχος της όρεξης, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ο μεταβολισμός και το σωματικό βάρος.
Τέλος, ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού ή του εσωτερικού ρολογιού σας. Το εσωτερικό βιολογικό σας ρολόι λειτουργεί με ένα πρόγραμμα περίπου 24 ωρών, ελέγχοντας τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το μεταβολισμό, τη φλεγμονή και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στο στρες. Το να μην κοιμάστε αρκετά, ο ύπνος σε περίεργες ώρες της ημέρας και η έκθεση σε έντονο φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξουν το εσωτερικό σας ρολόι και τις πολλές διαδικασίες που ρυθμίζει.
Δεν είναι μόνο απαραίτητο να κοιμόσαστε αρκετά κάθε βράδυ, αλλά επίσης είναι σημαντικό να έχετε καλή ποιότητα ύπνου. Ωστόσο, μπορεί να καθορίζεται από το πόσο χρόνο σας παίρνει για να κοιμηθείτε, πόσο συχνά ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, πόσο ξεκούραστοι αισθάνεστε την επόμενη μέρα και πόσο χρόνο περνάτε σε διαφορετικά στάδια ύπνου.
Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα εκτός από την αίσθηση κόπωσης. Εάν δεν κοιμάστε, μπορεί να λάβετε κακές αποφάσεις, να είστε λιγότερο δημιουργικοί και να έχετε αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων με αυτοκίνητα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη μόνο 5 ωρών τη νύχτα για 4 διαδοχικές νύχτες επηρέασε αρνητικά τη διανοητική απόδοση στον ίδιο βαθμό με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα 0,06. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές διαθέσεις, λιγότερη παραγωγικότητα και ανάρμοστη συμπεριφορά στην εργασία. Ακόμη χειρότερα, ο ύπνος κακής ποιότητας ή ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις. Και επειδή είναι η στιγμή που το σώμα σας απομακρύνει τα απόβλητα από τον εγκέφαλο, μπορεί να είναι ο λόγος που ο κακός ύπνος φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Το πόσο ύπνο χρειάζεστε εξαρτάται από πολλά πράγματα
Ο καθένας έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις και οι ατομικές απαιτήσεις ύπνου διαφέρουν. Ωστόσο, η ποσότητα ύπνου που χρειάζεστε ανά νύχτα καθορίζεται κυρίως από την ηλικία σας.
Οι επίσημες συστάσεις για τη διάρκεια του ύπνου αναλύονται ανά ηλικιακή ομάδα:
Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (65+): 7–8 ώρες
Ενήλικες (18–64 ετών): 7–9 ώρες
Έφηβοι (14–17 ετών): 8–10 ώρες
Παιδιά σχολείου (6–13 ετών): 9–11 ώρες
Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10-13 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνου)
Νήπια (1–2 ετών): 11–14 ώρες (συμπεριλαμβανομένου του υπνάκου)
Βρέφη (4–12 μηνών): 12–15 ώρες (συμπεριλαμβανομένου του ύπνου)
Νεογέννητα (0–3 μηνών): 14–17 ώρες
Καληνύχτα και όνειρα γλυκά
Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο