Η Πράσινη Ενέργεια είναι τελικά αυτό που νομίζουμε;
Δήθεν το τοπίο της ενέργειας αλλάζει. Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία είναι πιο ευγενική με τον πλανήτη, έτσι τουλάχιστον μας λένε.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας παραδοσιακά προερχόταν από την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά πρόσφατα τα πράγματα αλλάζουν. Η πράσινη ενέργεια είναι ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική και άλλες ανανεώσιμες πηγές. Αυτή η ενέργεια στη συνέχεια πηγαίνει στο ηλεκτρικό δίκτυο και από αυτή τη δεξαμενή ενέργειας προέρχεται η ισχύς σας. Εφόσον η χώρα μας έχει τέτοιου είδους παραγωγή ενέργειας, γιατί το ρεύμα είναι τόσο ακριβό όσο ποτέ άλλοτε;

Προς το παρόν ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ενέργειας προς όφελός τους.

Σύμφωνα με την Eurostat από την πυρηνική ενέργεια παράγεται το 1/4 του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2020, 13 κράτη – μέλη παρήγαγαν 683.512 GWh πυρηνικής ενέργειας, δηλαδή το 25% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγής.

Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο είναι η Γαλλία, όπου παράγεται το 1/2 (52%) της συνολικής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Γερμανία (9%), Ισπανία (9%) και Σουηδία (7%).

Η πιο εξαρτημένη χώρα από την πυρηνική ενέργεια είναι η Γαλλία με ποσοστό 67%, η Σλοβακία με 54%, η Ουγγαρία με 46% και η Βουλγαρία με 41%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, όπως και η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συμπεριλάβει, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, την πυρηνική ενέργεια στην κατηγορία των πράσινων μορφών ενέργειας (συνεπάγεται ευνοϊκότερες μορφές χρηματοδότησης), κάτι το οποίο έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες. Η επικείμενη απόφαση της Κομισιόν εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα αποτελέσουν τις μεταβατικές μορφές ενέργειας στον δρόμο προς την καθολική χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη