Μπορούν τα λουτρά πάγου να ωφελήσουν την προπόνησή σας;

 Η φθινοπωρινή διάθεση προμηνύει τον ερχομό του χειμώνα. Τι θα μπορούσε να μας προσφέρει το κρύο; Για αυτούς που γυμνάζονται και καταπονούν το σώμα τους με την προπόνηση, το κρύο και το παγωμένο θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

Τα λουτρά πάγου (γνωστά και ως βύθιση σε κρύο νερό ή κρύα θεραπεία) είναι μια επιτυχία με τους Zac Efron, Lady Gaga, Julianne Hough και πολλούς ακόμη επαγγελματίες αθλητές.

Αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι ειδικοί χρησιμοποιούν λουτρά πάγου για να ελαχιστοποιήσουν τον μυϊκό πόνο, ώστε να μπορείτε να κάνετε σκληρές (ή πιο σκληρές) την ημέρα μετά από μια σκληρή προπόνηση, εξηγεί η πιστοποιημένη αθλητική κλινική ειδικός Leada Malek, DPT, CSCS.

1. Μπορεί να αισθανθείτε άμεση μείωση του πόνου. Αν και υπάρχει το προφανές μούδιασμα που έρχεται με την τοποθέτηση πάγου στο γυμνό δέρμα σας, δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα λουτρά πάγου βοηθούν στην αποφυγή του πόνου. «Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η αντίληψή σου για τον πόνο μειώνεται καθώς επιβραδύνεται η ταχύτητα αγωγιμότητας των νεύρων», εξηγεί ο Malek. Βασικά, το σύστημα που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να σηματοδοτήσει ότι πονάτε πηγαίνει σε αργό ρυθμό.

2. Το πρήξιμο μπορεί επίσης να μειωθεί. «Η αγγειοσύσπαση ή η στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας ως απόκριση στο κρύο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερη τοπική ροή αίματος», εξηγεί ο Malek. Έτσι, η πρόσθετη ροή αίματος που προκαλεί πρήξιμο που μπορεί να λάβουν οι μύες μετά από μια ιδιαίτερα βάναυση προπόνηση σταματά.

3. Μπορεί να αποδώσεις καλύτερα στην επόμενη προπόνησή σου. Ότι μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να προπονούνται ή να αποδίδουν σε υψηλές εντάσεις τις ημέρες που ακολουθούν. «Ειδικά εντός 24 ωρών μετά την άσκηση, τα λουτρά πάγου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση τόσο του DOMS [καθυστερημένης έναρξης μυϊκού πόνου] όσο και του RPE [ρυθμού αντιληπτής προσπάθειας]», λέει ο Malek. «Αυτό βοηθά τον αθλητή να επιστρέψει στις προηγούμενες εντάσεις προπόνησης πιο γρήγορα».

4. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο άγχος. Αν και καμία μελέτη δεν συνδέει άμεσα τα παγόλουτρα με τη μείωση του στρες, όποιος έχει εφαρμόσει αλοιφή ψύξης σε ένα εξάνθημα ή απλώς πιτσιλίζει κρύο νερό στο πρόσωπό του το πρωί, γνωρίζει τα αναζωογονητικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια κρύα θεραπεία. «Λόγω της άμεσης ανακούφισης από τον πόνο, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο χαρούμενοι ή σε εγρήγορση μετά από ένα παγωμένο μπάνιο», εξηγεί ο Malek. Επιπλέον, οι ακραίες θερμοκρασίες σας αναγκάζουν να τροποποιήσετε την αναπνοή σας ώστε να είναι βαθύτερη και πιο ελεγχόμενη, κάτι που μπορεί επίσης να συμβάλει στο αποτέλεσμα της καταπολέμησης του στρες, προσθέτει.

5. Σε δροσίζει γρήγορα. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα προφανές όφελος, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε. Η επαφή με κρύο νερό βοήθησε τους υπερθερμασμένους ανθρώπους να δροσιστούν δύο φορές πιο γρήγορα από τις εναλλακτικές μεθόδους, σύμφωνα με μια επισκόπηση του 2015.

Πιθανοί κίνδυνοι από λουτρά πάγου

Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε, υπάρχουν μερικά πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Μπορεί να είναι επικίνδυνα. «Ένα άτομο μπορεί να βιώσει υποθερμία και κρυοπαγήματα με ακατάλληλη εκτέλεση», προειδοποιεί ο Brandon Nicholas, CPT. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα λουτρά πάγου μπορούν να επιβραδύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό, είναι πιθανώς επικίνδυνο εάν έχετε καρδιακή πάθηση. Ο Malek προσθέτει ότι τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα παγωμένα λουτρά, καθώς συχνά δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όταν εκτίθενται σε ακραίες αλλαγές. (Σίγουρα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.)

Πώς να κάνετε λουτρά πάγου με ασφάλεια

Ξεκινήστε γεμίζοντας την μπανιέρα σας με αναλογία νερού προς πάγο 1:3 (σκεφτείτε έναν κουβά νερό για κάθε τρεις κουβάδες πάγου), προτείνει ο Nicholas. Μόλις η μπανιέρα σας είναι έτοιμη, χαλαρώστε μέσα. «Ξεκινήστε βυθίζοντας σταδιακά το κάτω μέρος του σώματός σας στην μπανιέρα, ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε σωστά στο κρύο». Περιορίστε τον αρχικό χρόνο κατάδυσης. Στην αρχή, ξεκινήστε για μόλις 30 δευτερόλεπτα περίπου. Ωστόσο, ακόμα και όταν εγκλιματίζεστε, πάντα να μην ξεπερνάτε τα παγωμένα λουτρά σας τα 15 λεπτά.

Απλά θέλετε μια εναλλακτική λύση για παγωμένο μπάνιο, χωρίς παγάκια;

Πηγαίνετε για ένα κρύο ντους, αντ 'αυτού, προσθέτει ο φυσιοθεραπευτής Chad Walding, DPT. Δείτε πώς συνιστά να δροσιστείτε κάνοντας ένα ντους:

Εξάσκηση με διαστήματα. «Ξεκινήστε με ζεστό ντους. Γυρίστε το κουμπί στο κρύο για 10 δευτερόλεπτα και μετά γυρίστε το ξανά για να ζεσταθεί». Αυξήστε το χρόνο κάτω από τις κρύες θερμοκρασίες. Μετά από τρεις μέρες περίπου από αυτά τα μικρά διαστήματα με κρύο, «αυξήστε το κρύο νερό σε 20 ή 30 δευτερόλεπτα». Εργαστείτε μέχρι να συνηθίσετε ένα εντελώς κρύο ντους. Μετά από λίγο, ίσως να καταφέρετε να κάνετε ολόκληρο το ντους ρυθμισμένο στο κρύο.

(Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία.Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.)

Φωτογραφία: Yaroslav Shuraev

(Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και  δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία.Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη