Διατροφή για αδυνάτισμα, ευεξία και μακροζωία

Είμαστε ένα μεσογειακός λαός που την διατροφή αυτή την έχουμε παρατήσει, κατά κύριο λόγο αλλά η αύξηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών του δυτικού κόσμου, που μαστίζουν τις τελευταίες δεκαετίες, μας επιτάσσουν να επιστρέψουμε στην διατροφή των προγόνων μας την μεσογειακή διατροφή.
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από καιρό ίσως το καλύτερο πρότυπο για τη διατροφή, την πρόληψη ασθενειών, την ευεξία και τη μακροζωία. Αυτό βασίζεται και στα διατροφικά οφέλη και στη βιωσιμότητα.

Ορισμένοι την χαρακτηρίζουν ως η διατροφή του φτωχού.

Πως δουλεύει

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε τροφές που παραδοσιακά καταναλώνουν άνθρωποι σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Είναι πλούσια σε:

λαχανικά

φρούτα

ψωμί ολικής αλέσεως

ψάρι

Ξηροί καρποί

Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια)

ελαιόλαδο

κρασί

Τρόφιμα όπως πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και τα κόκκινα κρέατα είναι περιορισμένα.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή περιορίζει:

Αλεύρι και σπόρους που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως λευκό αλεύρι, λευκό ρύζι

trans-λιπαρά οξέα

επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά, λουκάνικα, κρέας κονσέρβα

προσθήκη ζάχαρης

άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συσκευασίες μακράς διάρκειας.

Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει το ελαιόλαδο καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει συσχετισμός με τη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, με μείωση της κακής χοληστερίνης, αλλά και με δράση κατά της υπέρτασης και των φλεγμονών.

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού και των εντέρων.

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο κρασί σε μέτρια ποσότητα- και η αντιοξειδωτική του δράση, ελαττώνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.


Έχει αποδειχτεί ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη ή την εξέλιξή του.

Επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αλλά και πάρκινσον.


Τόσο οι φυτικές ίνες όσο και η μείωση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή μας περιορίζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά και υπέρταση.


Σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση, είναι μια διατροφή που μπορεί να μας εξασφαλίσει υγεία και μακροζωία.

Τέλος, η Μεσογειακή διατροφή , λόγω τον χαρακτηριστικών της που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να προστατέψει το δέρμα μας και να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα διατροφικά πρότυπα έχουν αλλάξει. Στην χώρα μας η παχυσαρκία έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις. Έξι στους δέκα Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Το θέμα αυτό επηρεάζει το προσδόκιμο της ζωής.

Η επιστροφή στην μεσογειακή διατροφή είναι η λύση και μάλιστα δοκιμασμένη.

(Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.)

Επιμέλεια άρθρου: Χ.Π

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη