Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την απολύμανση της κουζίνας σας και γενικά του σπιτιού σας


 Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, λέγανε οι παλαιότεροι. Ποιος δεν αγαπά την καθαριότητα και την ευταξία στο σπίτι του και ειδικά όταν θα του εξασφαλίζει ένα υγιεινό περιβάλλον γι αυτόν και την οικογένεια του; Ακολουθεί μια παρουσίαση για το πως θα αποκτήσουμε μια μεθοδολογία για την καθαριότητα και απολύμανση της κουζίνας μας, ως χώρο που οφείλουμε να τον διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα καθαριότητας. Αυτές οι οδηγίες θα μπορούν να βοηθήσουν και όλο το σπίτι.


Γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε την κουζίνα σας – αλλά ξέρετε πώς να την απολυμάνετε σχολαστικά; Έχουμε τον οδηγό σας για την εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν ιούς και την απαλλαγή από μικρόβια που κρύβονται στις επιφάνειες της κουζίνας καθώς και όλου του σπιτιού σας. Δεν είναι μυστικό ότι η κουζίνα σας, χρειάζεται πολύ τακτικό καθαρισμό. Είναι τα σημεία όπου εργάζεστε με ωμό κρέας, βρώμικα λαχανικά, επιρρεπείς σε πιτσιλίσματα συνταγές και πολλά ψίχουλα και υπολείμματα. Γι' αυτό το καθάρισμα δεν αρκεί – πρέπει επίσης να απολυμάνετε την κουζίνα σας τακτικά. Σίγουρα, τα καθημερινά προϊόντα καθαρισμού σας, μπορεί να υπόσχονται να σκοτώσουν τα μικρόβια και να σταματήσουν την εξάπλωση των βακτηρίων. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η απολύμανση της κουζίνας σας είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από πιθανούς ιούς και άλλα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Μάθετε γιατί η απολύμανση είναι απαραίτητη και πώς η ρουτίνα απολύμανσής σας πρέπει να διαφέρει από τη συνηθισμένη σας καθαριότητα.

Η απολύμανση είναι σημαντική όλο το χρόνο – και ιδιαίτερα κρίσιμη κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης
Η απολύμανση έγινε ένα καυτό θέμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά είναι μια πρακτική που είναι σημαντική ακόμα και όταν δεν αντιμετωπίζετε σοβαρή εκδήλωση ασθένειας. Όταν απολυμάνετε την κουζίνα σας, εξαλείφετε βακτήρια, μικρόβια και ιούς από κάθε είδους πηγή. Η απολύμανση μπορεί να σκοτώσει τους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης. Μπορεί επίσης να σταματήσει την εξάπλωση βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες από το ωμό κρέας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να απολυμάνετε την κουζίνα σας τόσο κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης όσο και όταν δεν υπάρχουν φαινομενικά ασθένειες για να ανησυχείτε. Είτε ανησυχείτε για τα βακτήρια που προέρχονται από τα τρόφιμα ή για μικρόβια που προέρχονται από πιθανούς ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης, η απολύμανση μπορεί να σας βοηθήσει. Τα παθογόνα μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες και οπουδήποτε από ώρες έως μέρες, όλο το χρόνο. Έτσι, καλό είναι να απολυμάνετε την κουζίνα σας όταν κάποιος στο σπίτι σας είναι άρρωστος.

Πόσο συχνά πρέπει να απολυμάνετε την κουζίνα σας;
Λοιπόν, ποια είναι η σωστή συχνότητα για απολύμανση; Γενικά (και εκτός από τις πανδημίες), είναι καλή ιδέα να κάνετε απολύμανση σε τακτικό πρόγραμμα. Προτιμήστε την απολύμανση επιφανειών αφής, όπως τα χερούλια του ψυγείου και του φούρνου μικροκυμάτων, ο νεροχύτης της κουζίνας σας και τα τραπέζια και οι πάγκοι, σε καθημερινή βάση. Άλλα αντικείμενα μπορούν να απολυμαίνονται λιγότερο συχνά, περίπου μία φορά την εβδομάδα. Εδώ είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας: Εάν αγγίζετε μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο συνεχώς, απολυμάνετε το κάθε μέρα.

Ποια προϊόντα είναι καλύτερα για την απολύμανση της κουζίνας σας;
Πολλά προϊόντα καθαρισμού υπόσχονται να απολυμάνουν τις επιφάνειες και να απαλλαγούν από βακτήρια, ιούς και πολλά άλλα. Μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε το απολυμαντικό σας με βάση τα είδη των παθογόνων που προσπαθείτε να καταπολεμήσετε. Και αν δεν είστε βέβαιοι τι απολυμαντικό να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε πάντα να στραφείτε στα εξής: χλωρίνη και αλκοόλ. Διαλύματα χλωρίνης και καθαριστικά κατασκευασμένα με τουλάχιστον 70 τοις εκατό αλκοόλη για απολύμανση.

Θα λειτουργήσουν τα φυσικά καθαριστικά ως απολυμαντικά;
Τα φυσικά καθαριστικά είναι μια φανταστική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα χημικά - αλλά δυστυχώς, όταν πρόκειται για απολύμανση, τα φυσικά καθαριστικά απλά δεν είναι τόσο ισχυρά. Και αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν καθαρισμού πρέπει να μπορεί να σκοτώσει πάνω από το 99 τοις εκατό των βακτηρίων ή των ιών, μόλις εφαρμοστεί σε μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο. Επιπλέον, τα σπιτικά φυσικά καθαριστικά όπως το ξίδι, το λάδι tea tree ή η μαγειρική σόδα είναι απλώς καθαριστικές λύσεις. Δεν είναι απολυμαντικά. Ενώ ορισμένα από αυτά τα συστατικά, όπως το ξύδι, μπορούν δυνητικά να σκοτώσουν τα μικρόβια, χρειάζεται πολύς χρόνος για να δράσουν.

Πώς να απολυμάνετε την κουζίνα σας
Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά της απολύμανσης, δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κουζίνα σας και να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τα μικρόβια, τα βακτήρια και τους ιούς.

Καθαρίστε τα πάντα κανονικά
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο καθαρισμός και η απολύμανση πάνε χέρι-χέρι. Το πρώτο βήμα στη ρουτίνα απολύμανσής σας, θα πρέπει να είναι να καθαρίσετε την κουζίνα σας όπως θα κάνατε συνήθως. Σκουπίστε τους πάγκους, τρίψτε τον νεροχύτη σας, – καθαρίστε τα πάντα καλά, μέχρι τα πατώματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα βασικό διάλυμα καθαρισμού (συμπεριλαμβανομένων φυσικών προϊόντων καθαρισμού) είτε απολυμαντικό για τον καθαρισμό ολόκληρης της κουζίνας σας.

Εφαρμόστε το απολυμαντικό σας
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καθαρισμού, επιλέξτε το απολυμαντικό που προτιμάτε. Διαβάστε όλες τις οδηγίες και τις ετικέτες (δεν θέλετε να δημιουργήσετε κατά λάθος ένα τοξικό αέριο αναμειγνύοντας προϊόντα!) πριν ξεκινήσετε τον ψεκασμό ή το σκούπισμα. Ορισμένα προϊόντα μπορούν απλά να εφαρμοστούν και να σκουπιστούν, άλλα μπορεί να χρειαστεί να ξεπλυθούν μόλις εφαρμοστούν. Στη συνέχεια, μόλις μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το απολυμαντικό σας, εφαρμόστε το παντού. Επικεντρωθείτε πρώτα σε επιφάνειες υψηλής επαφής, καθώς αυτές είναι οι πρωταρχικές περιοχές όπου μπορούν να παρευρεθούν βακτήρια και άλλα παθογόνα. Καθαρίστε τα πόμολα της πόρτας, τις λαβές, τις βρύσες - εάν τα αγγίξετε ή πάγκους-τραπέζια αν βάζετε φαγητό πάνω τους, απολυμάντε τα.

Αφήστε το απολυμαντικό σας να καθίσει για λίγα λεπτά
Τα περισσότερα απολυμαντικά πρέπει να κάθονται στις επιφάνειες για περίπου 5 λεπτά πριν τις απολυμάνουν πραγματικά. Έτσι, προτού αρχίσετε να σκουπίζετε ή να ξεπλένετε το απολυμαντικό που μόλις εφαρμόσατε παντού, σταματήστε. Περιμένετε λίγα λεπτά πριν χρησιμοποιήσετε ή ξεπλύνετε οτιδήποτε στην κουζίνα σας. Τα απολυμαντικά συνήθως πρέπει να καθίσουν για περίπου 10 λεπτά για να σκοτώσουν πλήρως τα μικρόβια, τα βακτήρια και τους ιούς. Ωστόσο, τα απολυμαντικά μαντηλάκια μιας χρήσης μπορούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά σε περίπου 4 λεπτά. Αφού παρέλθει ο συνιστώμενος χρόνος, μπορείτε να σκουπίσετε ξανά όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σας εάν χρειάζονται στέγνωμα. Εναλλακτικά, ξεπλύνετε τα εάν το απαιτεί το απολυμαντικό σας.

Γρήγορες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου
Όταν εργάζεστε με απολυμαντικά, να θυμάστε ότι χρησιμοποιείτε αρκετά ισχυρά υγρά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα καθαρισμού και εξόντωσης μικροβίων παρασκευάζονται με συστατικά όπως λευκαντικό, αλκοόλ και υπεροξείδιο του υδρογόνου, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι απολυμαίνετε χωρίς κρυφούς κινδύνους. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό για πρώτη φορά, δοκιμάστε το σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταστρέψει την επιφάνεια στην οποία θα το χρησιμοποιήσετε. Ανοίξτε ένα παράθυρο (ή μερικά) και αερίστε τον χώρο στον οποίο εργάζεστε, ώστε να μην εργάζεστε σε ένα σύννεφο αναθυμιάσεων. Ίσως χρειαστεί να αραιώσετε το απολυμαντικό σας. Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος για να δείτε πώς να το κάνετε σωστά, χωρίς να μειώσετε την αποτελεσματικότητα του διαλύματος Μην αναμιγνύετε απολυμαντικά μαζί, καθώς τα χημικά τους μπορούν να αντιδράσουν με επικίνδυνους τρόπους. Να ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξης στα απολυμαντικά.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη