Αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα. Η εποχή που διανύουμε κλονίζει την πατριαρχία και την εκθέτει, βγάζοντας όλα τα κατώτερα ένστικτά της στην επιφάνεια. Η κακοποίηση των παιδιών και ειδικά των κοριτσιών είναι σχεδόν διπλάσια από το 2020 μέχρι το 2022.
Από το 2004 έως το 2008 διαπιστώθηκαν πάνω από 50 περιστατικά που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και 20 περιστατικά που αφορούσαν σωματική κακοποίηση.
Από το 2020 μέχρι το 2022 (χωρίς να έχει κλείσει ακόμη το έτος) διαπιστώθηκαν πάνω από 70 περιστατικά με σωματικές βλάβες σε 60 ανήλικα αγόρια και 88 ανήλικα κορίτσια για σεξουαλική κακοποίηση.
Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κακοποίηση είναι αυτά που οι γονείς τους κάνουν χρήση ναρκωτικών ή κατάχρηση αλκοόλ ή έχουν σοβαρή ψυχική διαταραχή ή είναι εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές δράσεις.
Επίσης τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, διανοητική ή νευρολογική διαταραχή κινδυνεύουν να υποστούν κάποια μορφή κακοποίησης.
Όταν οι γονείς δεν μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους για αυτούς τους πιθανούς λόγους, το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να γίνονται ευάλωτα και στόχος επιτήδειων που εκδηλώνουν παραβατικές και βίαιες συμπεριφορές, των αρρωστημένων κατώτερων ενστίκτων τους.
Έρευνες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας τα περιστατικά σωματικής βλάβης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχουν αυξηθεί ραγδαία.
Το 70% των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση αφορούσε παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών, με το 90% των δραστών να προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αναγνώριση της κακοποίησης των παιδιών είναι σημαντικός γιατί έχουν την δυνατότητα μέσα από την καθημερινή διδασκαλία στο σχολείο να παρατηρήσουν ενδείξεις κακοποίησης ή παραμέλησης.
Συχνά σημάδια στο σώμα, ο φόβος, οι μαθησιακές δυσκολίες που δεν σχετίζονται με παθολογικά και ψυχολογικά αίτια, η αδράνεια στα μαθήματα, η απουσία από τα μαθήματα, η κόπωση, είναι ενδείξεις ότι ένας μαθητής μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης.
Σημειώνεται ότι αν ο εκπαιδευτικός διαπιστώσει ή έχει την πληροφορία από το ίδιο το παιδί γίνεται καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.
Κοινωνική Λειτουργός ορίζεται να ερευνήσει το οικογενειακό περιβάλλον καθώς και με το ίδιο το παιδί.
Αρμόδιοι για την έρευνα εγκλημάτων όπως ο βιασμός, η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, η αποπλάνηση, η πορνογραφία και η μαστροπεία ανήκει στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων.
Οι αποτρόπαιες αυτές πράξεις σε βάρος των αθώων παιδιών πρέπει να σταματήσουν.
Που απευθύνεστε
Στην 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά 1056 του Συλλόγου Χαμόγελο του Παιδιού, χωρίς χρέωση.
Στην 24ωρη Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στην τηλεφωνική γραμμή «Μαζί για το Παιδί» 115 25.
Οι τηλεφωνικές γραμμές δέχονται αναφορές προφορικά και ανώνυμα.
Οργή για την αύξηση κακοποίησης σε βάρος των παιδιών
Tags:
Τάσεις