Η Ηχοθεραπεία και τα οφέλη της, για απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων, για καλύτερο ύπνο, υγεία και ευημερία

Ποιος δεν έχει νιώσει λύπη ή χαρά με ένα τραγούδι και γενικά με μια μελωδία ή έναν ήχο. Είναι προφανές οτι οι ήχοι μας επιρεάζουν. Υπάρχουν ήχοι όπως και συχνότητες που είναι συνηφασμένα μεταξύ τους και μπορούν να οφελήσουν την διάθεση και την υγεια του ανθρώπου. Αναζητούμε λοιπόν την λεγόμενη ηχοθεραπεία.


Ηρεμήστε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας με τρεις απλές τεχνικές ηχοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων δεκαετιών της ζωής της, η Danielle Hall ήταν, ξανά άρρωστη. Αφού υπέφερε από απώλεια μαλλιών και σμάλτου των δοντιών, ημικρανίες, συνεχείς αδιαθεσίες, χρόνια δυσκοιλιότητα και δερματικά προβλήματα, αφαίρεσε τη γλουτένη από τη διατροφή της σε ηλικία 28 ετών και η σωματική της υγεία αποκαταστάθηκε.

Όταν αργότερα δοκίμασε την ηχοθεραπεία- είναι μια εμπειρία που ξαπλώνεις ενώ αισθάνεσαι δονήσεις και ακούγοντας ήχους από γκονγκ, θιβετιανά μπολ και κουδουνίσματα - η Hall βίωσε ακόμη περισσότερη θεραπεία, τελικά ικανή να απελευθερώσει βαριά συναισθήματα που περιέβαλλαν την αδιάγνωστη ευαισθησία της στη γλουτένη. . Η ηχοθεραπεία χτύπησε κυριολεκτικά μια χορδή στο σώμα/το μυαλό/το πνεύμα της. Λόγω αυτής της βαθιάς εμπειρίας, η Hall σπούδασε, για να γίνει επαγγελματίας ηχητικής θεραπείας.

Κατά την εκπαίδευσή της, έμαθε ότι η ηχοθεραπεία μπορεί να είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα, να ανακουφίσει το άγχος, να μειώσει τον πόνο και να επεξεργαστεί βαριά συναισθήματα. Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, η επιχείρηση SoundEmbrace της Hall βοηθά στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την εμπειρία της ηχητικής θεραπείας ως ένα μη επεμβατικό, συμπληρωματικό εργαλείο ενδυνάμωσης, υγείας και ευεξίας.

Sound Healing

Η ηχοθεραπεία βασίζεται στη χρήση ηχητικών δονήσεων -από φωνή ή όργανα, χαλαρώνοντας το σώμα και το μυαλό και συχνά βοηθώντας τους ανθρώπους να απελευθερώσουν άβολα συναισθήματα. Οι επαγγελματίες ηχοθεραπείας μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τους πιο θεραπευτικούς ήχους σας, να σας παρέχουν τακτικές «συντονίσεις» ήχου και να σας καθοδηγήσουν σχετικά με πρωτόκολλα για να βοηθήσετε διάφορες καταστάσεις υγείας σας. Αλλά μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε μόνοι σας στην ηχοθεραπεία απλά και ανέξοδα. Ένα βασικό σημείο που αναφέρθηκε στο Sound Healing Summit του 2021 που διοργανώθηκε από το The Shift Network είναι ότι όλοι είμαστε μοναδικά δονητικά όντα και όλοι μπορούμε να είμαστε ηχοθεραπευτές που έχουν την ικανότητα να πειραματίζονται με διαφορετικούς τύπους ηχοθεραπείας για να ανακαλύψουν ποιοι έχουν απήχηση σε εμάς —αν ένας τύπος ήχου δεν σας κάνει να αισθάνεται καλά, μπορείτε απλά να τον σταματήσετε και να δοκιμάσετε άλλους.

Οι παρακάτω είναι τρεις εύκολα πραγματοποιήσιμοι ήχοι που μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς κόστος στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σας.

Βουητό

Το βουητό είναι ένας από τους απλούστερους, αλλά και βαθύτερους ήχους που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Απλώς πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και μετά βγάλτε βουητό από το στόμα σας, αέρα κατά κάποιο τρόπο μέσα από τη μύτη σας, με τα χείλη σας κλειστά. Μπορείτε να κάνετε βουητό για 10 δευτερόλεπτα. Στο The Humming Effect, ο Jonathan και ο Andi Goldman αποκαλύπτουν ότι το βουητό όχι μόνο βοηθά με τα επίπεδα στρες, τον ύπνο και την αρτηριακή πίεση, αλλά αυξάνει επίσης τη λεμφική κυκλοφορία και την παραγωγή μελατονίνης, δημιουργεί νέες νευρικές οδούς στον εγκέφαλο και απελευθερώνει ενδορφίνες, για την υγεία και την ευημερία. Το βουητό δεν απαιτεί μουσική ικανότητα και είναι ένα προσβάσιμο, φορητό, αυτοθεραπευτικό εργαλείο που μπορείτε να εξασκηθείτε στα περισσότερα μέρη. Δοκιμάστε να εκδηλώστε μέσα από βουητό, τον ήχο της μέλισσας.

Μουσική

Για χιλιάδες χρόνια, η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα για θεραπεία, μεταμόρφωση, σύνδεση και υψηλότερη πνευματική επίγνωση. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε ως «bio hack» για να νιώθουμε γρήγορα καλύτερα, να βελτιώσουμε την υγεία μας και ακόμη και να βοηθήσουμε στην παράταση της ζωής μας, λέει ο νικητής του Grammy Barry Goldstein, συγγραφέας του The Secret Language of The Heart. Η μουσική μιλάει στην καρδιά—όχι μόνο με συναισθηματική έννοια, αλλά και με σωματική, επειδή η καρδιά έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στο ρυθμό της μουσικής, λέει ο Goldstein. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι εάν αντιμετωπίζετε άγχος, η χαλαρωτική μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε, κάτι που με τη σειρά του, προκαλεί πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του ανοσοποιητικού και του καλύτερου ύπνου. Στην πραγματικότητα, η μουσική του Goldstein χρησιμοποιείται για αυτούς τους σκοπούς σε νοσοκομεία, ξενώνες και ιατρεία. Για να εκμεταλλευτείτε τη δύναμη της μουσικής, για να αλλάξει τη διάθεση και την ενέργειά σας και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας, η Goldstein συνιστά να γίνετε DJ του εαυτού σας και να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο καθημερινό μουσικό πρόγραμμα. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε κάτι παρόμοιο όπως το παρακάτω παράδειγμα:

Ξεκινήστε τη μέρα σας ακούγοντας ένα τραγούδι που ενισχύει την ευγνωμοσύνη. Για παράδειγμα, το «What a Wonderful World» του Louis Armstrong.

Την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, σκεφτείτε τι είδους μέρα περνάτε και τι είδους μουσική θα ήταν χρήσιμη. Κάτι ηρεμιστικό; Κάτι εμπνευσμένο; Κάτι χαρούμενο που σε κάνει να σηκωθείς από το γραφείο σου και να κινηθείς στο ρυθμό; Αν είναι το δεύτερο, σκεφτείτε να κάνετε 5λεπτες μουσικές διακοπές στη μέση της ημέρας ακούγοντας έθνικ μουσική που απολαμβάνετε, όπως ελληνική χορευτική μουσική ή ιρλανδική χορευτική μουσική.

Περίπου μια ώρα πριν τον ύπνο, τελειώστε τη μέρα σας ακούγοντας χαλαρωτική μουσική. Αναζητήστε στο Διαδίκτυο μουσική που έχει ρυθμό 60–80 κτύπους ανά λεπτό (bpm). Αρκετά από τα soundtrack του Goldstein Ambiology 60 bpm για χαλάρωση και ύπνο είναι δωρεάν για ακρόαση στο YouTube.

Ηχητικός διαλογισμός

Αν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να διαλογιστείτε στη σιωπή, μπορείτε να σκεφτείτε να δοκιμάσετε ένα ηχητικό διαλογισμό—μια εμπειρία όπου οι άνθρωποι «λούζονται» σε ηχητικά κύματα. Ο ήχος κρατά το μυαλό απασχολημένο, έτσι μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν ευκολότερο να ηρεμήσουν από το μυαλό τους που είναι υπερδραστήριο και ανήσυχο και να διαλογίζονται όταν ακούν θεραπευτικούς ήχους. Τα πιο δημοφιλή όργανα που χρησιμοποιούνται για ηχητικό διαλογισμό είναι τα γκονγκ και τα θιβετιανά κύπελλα. Αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άρπες, φλάουτα ιθαγενών Αμερικανών, ντραμς ή άλλα όργανα. Θυμηθείτε, όλα έχουν να κάνουν με τους ήχους που αντηχούν μαζί σας. Σε μια συνεδρία συνήθως ξαπλώνετε στο πάτωμα ή σε ένα τραπέζι μασάζ, ή μπορείτε να καθίσετε ή να κάνετε στάσεις γιόγκα ή διατάσεις ενώ ακούτε—και αισθάνεστε— τις δονήσεις των ήχων. Είναι ένας τρόπος για να προωθήσετε την ηρεμία, να ακούσετε ήχους που επιτρέπουν στο σώμα να απαλλαγεί από το άγχος, να χαλαρώσει. Μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 5 λεπτά έως μερικές ώρες. Η ακρόαση ηχητικού διαλογισμού στο διαδίκτυο μπορεί να είναι επίσης χρήσιμη. Ορισμένα διαδικτυακά βίντεο παρέχουν ήχους και εικόνα για χρωματοθεραπεία, σκηνές της φύσης, διαλογισμούς ή επιβεβαιώσεις που μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές. Για να δοκιμάσετε ένα ηχητικό διαλογισμό στην άνεση του σπιτιού σας, αναζητήστε στο YouTube και παίξτε ένα βίντεο που σας αρέσει. Κλείστε τα μάτια σας, εστιάστε στην αναπνοή σας και ακούστε. Πειραματιστείτε και με διαφορετικά είδη οργάνων για να δείτε ποια σας βοηθούν να νιώσετε καλύτερα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη