5 λόγοι ότι το έντερό σας ευθύνεται για την κόπωση που νίωθετε καθημερινάΈχετε αναρωτηθεί μήπως η κόπωση σας προέρχεται από το έντερο;

Αναζητήστε αυτά τα βασικά σημάδια για να διαπιστώσετε εάν η εξάντλησή σας προέρχεται από το έντερο σας – και γιαυτό μοιραζόμαστε συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Είσαστε κουρασμένοι και σχεδόν καθημερινά ψάχνετε για έναν υπνάκο το μεσημέρι; Κάτι μπορεί να παρασκευάζεται στην κοιλιά σας. Η διακυβευμένη υγεία του εντέρου και οι αλλαγές στο μικροβίωμα - η κοινότητα των οργανισμών που ζουν στα έντερα - μπορούν να αποστραγγίσουν την ενέργειά σας και να προάγουν τον λήθαργο.

Η έρευνα δείχνει μετρήσιμες διαφορές στη μικροβιακή σύνθεση των ζωηρών, ενεργητικών ανθρώπων και των πάντα εξαντλημένων ομολόγων τους. Και μελέτες συνδέουν τη χρόνια κόπωση με μειωμένη εντερική λειτουργία και υψηλότερο αριθμό καταστροφικών βακτηρίων.

Η ισορροπία του εντέρου επηρεάζει τη συνολική ενέργεια με πολλούς βασικούς τρόπους.

Η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τον ύπνο και τη διάθεση, παράγεται στα έντερα. Έτσι, οι διαταραχές του μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τον ξεκούραστο ύπνο, καθώς και την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας την επόμενη μέρα. Η έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με το νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας άμεσα την ψυχική αντοχή, την εστίαση και τη συγκέντρωσή σας. Και μια πληθώρα επιβλαβών μικροοργανισμών κλιμακώνει τη φλεγμονή, αφήνοντάς σας συνεχώς εξουθενωμένους.Ψάξτε για τα ακόλουθα πέντε σημάδια ότι οι ανισορροπίες του εντέρου μπορεί να αποστραγγίζουν την ενέργειά σας.

1. Η κρετοφαγία

Εάν το κρέας είναι το στήριγμα σας, να ξέρετε το εξής: Μια δίαιτα πλούσια σε ζωικά προϊόντα επηρεάζει την υγεία του εντέρου και καταστρέφει την ενέργεια. Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως το μπέικον, το σαλάμι και τα λουκάνικα) ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων και μειώνουν τις φιλικές ποικιλίες.

Επιπλέον, τα κορεσμένα λιπαρά διαταράσσουν τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος. Μια διατροφή πλούσια σε φυτά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αμβλύνοντας την ανάπτυξη καταστροφικών βακτηρίων και ενισχύοντας τα στελέχη που θωρακίζουν την επένδυση των εντέρων. Η έρευνα δείχνει ότι τα λαχανικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ενισχύουν τον αριθμό της χλωρίδας που προστατεύει το έντερο.

2. Καφεΐνη - Ζάχαρη - γλυκαντικά

Μέτριες ποσότητες καφεΐνης δεν θα βλάψουν το έντερο σας και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο καφές προάγει τη μικροβιακή ποικιλομορφία. Μεγάλες δόσεις καφέ βλάπτουν την πέψη, μειώνουν τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και νερού σε όλο το έντερο και διαταράσσουν το εσωτερικό σας οικοσύστημα. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης διεγείρει τα βακτήρια που προκαλούν διαταραχές του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου.

Συνδυασμός καφεΐνης και ζάχαρης. Τα αναψυκτικά με καφεΐνη γλυκαμένα με ζάχαρη επιδεινώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο έντερο σας, ενθαρρύνοντας τα μη φιλικά βακτήρια. Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα. Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη φαίνεται να αλλάζουν τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος και μπορούν να προκαλέσουν παθογόνες αλλαγές σε ωφέλιμα βακτήρια και να βλάψουν τα έντερα.

3. Μειωμένος ύπνος- ναρκωτικά- αλκοόλ- κάπνισμα

Αν πηγαίνετε για ύπνο αργά το βράδυ, το έντερο - και τα επίπεδα ενέργειάς σας - θα υποφέρουν. Ένας ξέφρενος τρόπος ζωής ενισχύει το στρες, το οποίο είναι γνωστό ότι εμποδίζει την ποικιλομορφία, μειώνει τα φιλικά βακτήρια και ενισχύει τις δυνητικά επιβλαβείς ποικιλίες. Η αϋπνία θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εντέρου σας και μειώνει την αντοχή σας. Μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει τον αριθμό των καταστροφικών βακτηρίων. Επιπλέον, τα ναρκωτικά – συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, των οπιούχων και της νικοτίνης – καταστρέφουν το μικροβίωμα, αυξάνοντας τα ευκαιριακά στελέχη. Ακόμη και μέτριες ποσότητες αλκοόλ προάγουν την εντερική διαπερατότητα και μεταβάλλουν τη σύνθεση του μικροβιώματος. Αντίθετα, πιείτε με μεγάλη αυτοσυγκράτηση και αντί για σφηνάκια τεκίλα προτιμήστε το κόκκινο κρασί. Μικρές ποσότητες κόκκινου κρασιού (1-2 ποτήρια) φαίνεται να θρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια και να υποστηρίζουν την ισορροπία του εντέρου σας.

4. Επεξεργασμένα Τρόφιμα - fast foods

Τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα, fast foods με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο και χαμηλή σε φυτικές ίνες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευκαιριακών στελεχών που διαταράσσουν το μικροβίωμα σας – και αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει την κόπωση. Σε μελέτες, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τηγανητές πατάτες, μαγιονέζα και αναψυκτικά είχαν μεγαλύτερο αριθμό καταστροφικών βακτηρίων που είναι γνωστό ότι βλάπτουν τον βλεννογόνο φραγμό των εντέρων. Οι δίαιτες με πολλά λιπαρά επιταχύνουν τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων που τραυματίζουν τα εντερικά τοιχώματα. Και το ίδιο ισχύει για τις δίαιτες πλούσιες σε νάτριο, οι οποίες αποδεικνύεται ότι προκαλούν τον όλεθρο στη μικροβιακή σύνθεση, βλάπτουν τη λειτουργία του εντέρου.

5. Είσαι εμμονικά, φανατικά καθαρός

Λίγη βρωμιά κάνει καλό στο έντερο σας! Μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικά μικρόβια αυξάνει την ποικιλότητα των βακτηρίων και ωφελεί την κοιλιά. Από την άλλη πλευρά, τα αντιβακτηριακά απορρυπαντικά και τα καθαριστικά καταστρέφουν φιλικούς οργανισμούς – και νέα έρευνα δείχνει ότι τα οικιακά απολυμαντικά μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας, διαταράσσοντας την υγεία του εντέρου. Αυτό μπορεί τελικά να ξεφουσκώσει την ενέργειά σας. Οι τοξικές χημικές ουσίες (όπως πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, φθαλικές ενώσεις και συνθετικά αρώματα) που βρίσκονται σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν επίσης τη λειτουργία του εντέρου. Αποφύγετε τα αντιβακτηριακά σπρέι, σαπούνια, πλύσεις και μαντηλάκια και χρησιμοποιήστε εναλλακτικές ουσίες φυτικής προέλευσης που αρωματίζονται μόνο με αγνά αιθέρια έλαια.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

6 επιστημονικές λύσεις για να επανεκκινήσετε το έντερό σας και να αυξήσετε την αντοχή σας

(Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία.Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.) 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη