Δημήτριος - Δήμητρα, συμβολισμός και αρχέτυπο του ονόματος

Χρόνια πολλά στον Δημήτρη και στην Δήμητρα, χρόνια πολλά στην Θεσσαλονίκη.

Πάντοτε με ενθουσίαζε ο συμβολισμός και το αρχέτυπο που εκδηλώνει ένα όνομα μέσα στο βάθος των αιώνων. Με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Αγίου Δημητρίου, γίνεται μια αναζήτηση από μια άλλη οπτική γωνιά. Όχι για κάτι νέο αλλά για μια πληροφόρηση που ίσως έχει ξεχαστεί.

Σε καμία περίπτωση η αναφορά μας στον αρχαίο κόσμο δεν θα μειώσει την χριστιανική προσέγγιση και πίστη αλλά κάθε άλλο θα την ισχυροποιήσει ως σαν μια φυσική συνέχεια της ροής του κόσμου.

Η επικρατέστερη ετυμολογική άποψη θεωρεί ότι η λέξη Δήμητρα (Δημήτηρ στα Αττικά, Δαμάτηρ στα Δωρικά) είναι σύνθετη και σημαίνει Μητέρα γη, προέρχεται από τη λέξη Μήτηρ (Μάτηρ στα Δωρικά) και τη λέξη Δα που αντιστοιχεί στην Αττική λέξη Γη. Η Δήμητρα ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Αδελφή της Ήρας, της Εστίας, του Δία, του Άδη και του Ποσειδώνα.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το όνομά της προέρχεται από το Δη (δωρικό τύπο του Γη) και το μήτηρ και σημαίνει μητέρα γη.

Δήμητρα, το αρχέτυπο της μητρότητας και της γονιμότητας

Η Δήμητρα ως Αρχέτυπο με στοιχεία αναφοράς από τον Καρλ Γιουνγκ

Στην μυθολογία ο ρόλος που διαδραματίζει η θεά Δήμητρα είναι πολύ σημαντικός. Είναι η θεά της μητρότητας και της γονιμότητας. Η θεά Δήμητρα εκφράζει το αρχέτυπο της χορηγού τροφής, τόσο της υλικής όσο και της και πνευματικής. Επίσης συμβολίζει, την ανάγκη του ανθρώπου για την καλλιέργεια της φύσης ή τη φροντίδα και την υποστήριξη των άλλων. Είναι μεγαλόψυχη και γενναιόδωρη, με πράξεις όπως της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Είναι η θεά της καρποφορίας και της γενναιοδωρίας. Αυτή είναι υπεύθυνη για την καρποφορία της γης και δίχως την ευεργετική της δύναμη, τίποτα δε βλασταίνει.


Όπως όλα τα αρχέτυπα έχει θετικές και αρνητικές όψεις. Οι άνθρωποι που ικανοποιούνται με το να φροντίζουν τους άλλους πολλές φορές, μπορεί να τους κρατούν, εξαρτημένους. Παρέχουν στους άλλους ανέσεις και φροντίδα και μοιράζονται χωρίς να ζητούν επιστροφές. Έχουν ανεπτυγμένο το μητρικό ένστικτο και η βαθύτερη επιθυμία της καρδιάς τους, είναι να αποκτήσουν παιδί. Είναι ευαίσθητοι και αξιόπιστοι άνθρωποι, με αλτρουιστικά στοιχεία. Είναι πιστοί στις φιλίες τους και στις σχέσεις και έχουν πάντα, μια ζεστή αγκαλιά. Μια μητέρα με τις ποιότητες της Δήμητρας, δεν θα παραιτηθεί ποτέ αν πιστεύει ότι το παιδί της αδικείται με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν υπάρχουν μόνο τα βιολογικά παιδιά, υπάρχουν και τα πνευματικά παιδιά. Όπως η σχέση των δασκάλων, καθηγητών, πνευματικών διδασκάλων με τους μαθητές τους.

Οι γυναίκες που ταυτίζονται με το αρχέτυπο αυτό έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: είναι δοτικές και παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη διότι έχουν ανεπτυγμένη την ενσυναίσθση και όσους φροντίζουν το κάνουν όπως μια μητέρα τα παιδιά της.

Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν για τον συμβολισμό της θεάς Δήμητρας, μπορούν να μελετήσουν την ελληνική μυθολογία και να βρουν και άλλες πληροφορίες που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη