Διατροφικά προβλήματα σε μικρά παιδιά - Υποφαγία - Υπερφαγία

Ορισμένα διατροφικά προβλήματα οφείλονται σε θέματα συμπεριφοράς. Οι γονείς των μικρών παιδιών συχνά ανησυχούν ότι τα παιδιά τους τρώνε επιλεκτικά, δεν τρώνε αρκετά ή τρώνε πολύ, τρώνε λάθος τροφές, αρνούνται να φάνε ορισμένα τρόφιμα ή ότι επιδίδονται σε ακατάλληλη συμπεριφορά την ώρα του φαγητού ( όπως κρυφό φαγητό σε κατοικίδιο ή πέταμα ή σκόπιμη πτώση τροφής). Τα περισσότερα διατροφικά προβλήματα δεν διαρκούν αρκετά ώστε να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του παιδιού. Τα διαγράμματα ανάπτυξης μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να προσδιορίσουν εάν ο ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών τους, προκαλεί ανησυχία.

Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το παιδίατρο τους εάν στα παιδιά τους παρατηρούν ότι κάτι έχει αλλάξει στην εμφάνιση ή το βάρος τους.


Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία, συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι την εφηβεία.

Υποφαγία

Η μείωση της όρεξης, που προκαλείται από επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, είναι συχνή στα παιδιά ηλικίας περίπου 1 έτους. Ωστόσο, ένα διατροφικό πρόβλημα μπορεί να αναπτυχθεί εάν ένας γονέας προσπαθήσει να εξαναγκάσει το παιδί να φάει ή δείξει υπερβολική ανησυχία για την όρεξη ή τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού.

Τα παιδιά με διατροφικό πρόβλημα μπορούν να ενισχύσουν την τάση τους να αρνούνται να φάνε, όταν οι γονείς, τους παραπλανούν και τους απειλούν για να μην παραλείψουν το γεύμα τους.

Μερικά παιδιά μπορεί ακόμη και να ανταποκρίνονται στις προσπάθειες των γονιών τους, να τους ταΐσουν με το ζόρι και έπειτα να εκδηλώσουν εμετό.

Η μείωση της έντασης και των αρνητικών συναισθημάτων γύρω από τις ώρες των γευμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη. Οι συναισθηματικές σκηνές μπορούν να αποφευχθούν βάζοντας φαγητό μπροστά στο παιδί και αφαιρώντας το 20 με 30 λεπτά αργότερα χωρίς σχόλια.

Το παιδί πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από οποιοδήποτε φαγητό προσφέρεται κατά τις ώρες των γευμάτων και προγραμματισμένα σνακ το πρωί και το απόγευμα. Τα τρόφιμα και τα υγρά εκτός από το νερό θα πρέπει να περιορίζονται όλες τις άλλες φορές.

Στα μικρά παιδιά θα πρέπει να προσφέρονται 3 γεύματα και 2 έως 3 σνακ κάθε μέρα. Οι ώρες των γευμάτων πρέπει να προγραμματίζονται την ώρα που τα άλλα μέλη της οικογένειας τρώνε.

Θα πρέπει να αποφεύγονται οι περισπασμοί, όπως η τηλεόραση ή τα κατοικίδια. Το να κάθεται όλη η οικογένεια σε ένα τραπέζι τους ενθαρρύνει. Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στον καθαρισμό οποιουδήποτε φαγητού πετάγεται ή πέφτει σκόπιμα στο πάτωμα. Η χρήση αυτών των τεχνικών εξισορροπεί την όρεξη του παιδιού, την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται και τις διατροφικές ανάγκες του.

Υπερφαγία

Η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα άλλο πρόβλημα που προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε παιδική παχυσαρκία. Μόλις σχηματιστούν τα μεγάλα λιποκύτταρα, δεν εξαφανίζονται. Έτσι, τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό, από τα παιδιά κανονικού βάρους να είναι παχύσαρκα ως ενήλικες. Επειδή η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία των ενηλίκων, θα πρέπει να προλαμβάνεται ή να αντιμετωπίζεται. 

 (Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.)

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη