Η «βρώμικη βόμβα» και η προετοιμασία για «συνθήκες ραδιενεργού μόλυνσης»

Συνεχίζει η Μόσχα τις καταγγελίες περί απόπειρας χρήσης από την Ουκρανία «βρώμικης» ραδιενεργής βόμβας, μία ημέρα μετά τα όσα είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε σειρά ομολόγων του από δυτικές χώρες.

Η Ρωσία δήλωσε πως η Ουκρανία έχει εισέλθει “στο τελικό στάδιο” της κατασκευής “βρώμικης βόμβας”, έναν ισχυρισμό που επισείει η Μόσχα από χθες, Κυριακή, και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει «ετοιμάσει δυνάμεις και δυνατότητες» για την αντιμετώπιση της ραδιενεργού μόλυνσης. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον αρχηγό της μονάδας πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας της Ρωσίας, αντιστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ, σε ενημέρωση των ΜΜΕ.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη ‘βρώμικη βόμβα’. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο“, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Όπως είπε, “ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο”, είπε, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να “εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη”.


“Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα”, προειδοποίησε.

Ο Κιρίλοφ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί “επαφές” με το Κίεβο “για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων” από την Ουκρανία.

Οι κατηγορίες της Μόσχας για το Κίεβο σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να καταφύγει σε μια “βρώμικη βόμβα”, είναι “ψευδείς”, ανέφεραν σήμερα σε κοινή δήλωση το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.


Σύμφωνα με το Κίεβο, οι κατηγορίες αυτές είναι “παράλογες” και “επικίνδυνες”, και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, το βράδυ μια απάντηση “όσο γίνεται εξίσου σκληρή” από μέρους των δυτικών συμμάχων του.


Χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας για τις “ανησυχίες του σε σχέση με ενδεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας με την καταφυγή σε μια ‘βρώμικη βόμβα’“.

Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί βλέπουν σε αυτές τις δηλώσεις την απειλή ετοιμασιών για μια επίθεση που θα πραγματοποιηθεί με κάποιο ψευδές πρόσχημα, υποψιαζόμενοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η ίδια μια “βρώμικη βόμβα” προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας σε αντίποινα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Λίγο νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πώς το να κατηγορείται η Μόσχα ότι σχεδιάζει επίθεση με ραδιενεργό “βρώμικη βόμβα”, όπως έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή, “δεν αποτελεί μια σοβαρή συζήτηση“, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο επικεφαλής των αρχηγών των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι, είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν το ενδεχόμενο που έθεσε η Μόσχα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία την “βρώμικη βόμβα”.

Η συνομιλία έλαβε χώρα λίγη ώρα αφότου υπήρξε μια παρόμοια συνομιλία μεταξύ του Γκεράσιμοφ και του Βρετανού ομολόγου του.

Οι συνομιλίες που είχαν σήμερα οι κορυφαίοι Αμερικανοί και Ρώσοι στρατηγοί ήταν οι πρώτες από τον Μάιο, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος δεν προέβη άμεσα σε περαιτέρω λεπτομέρειες για την συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού στρατηγού Μαρκ Μίλι και του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Δεν έχουν ενδείξεις οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό, βιολογικό ή χημικό όπλο, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για ψευδείς ρωσικές προειδοποιήσεις περί σχεδίου βρώμικης βόμβας που εκπονεί η Ουκρανία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν χθες Κυριακή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο Ρώσος ομόλογος του και σήμερα οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη