Θεραπεία Ανοσοθεραπείας Καρκίνου: Πώς μπορεί να βοηθήσει μια Μεσογειακή Διατροφή;


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των θεραπειών για άτομα με μελάνωμα.

  Πρόσθεσαν ότι η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες μείωσε επίσης τον κίνδυνο παρενεργειών από τη θεραπεία.

Οι ειδικοί προσθέτουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για τη γενική υγεία για τους περισσότερους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που αγαπούν το ελληνικό φαγητό και άλλα μεσογειακά πιάτα μπορεί να είναι στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουν ότι αυτό που τρώτε μπορεί να παρατείνει και ακόμη και να σώσει τη ζωή σας.

Μια νέα μελέτη από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ανοσοθεραπεία σε άτομα με προχωρημένο μελάνωμα, τον πιο σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την European Society of Gastrointestinal Endoscopy.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες έχει συσχετιστεί με βελτιωμένα ποσοστά απόκρισης ανοσοθεραπείας και επιβίωση χωρίς εξέλιξη σε άτομα με προχωρημένο μελάνωμα.

Η Δρ Laura Bolte, διαιτολόγος, υποψήφια διδάκτορας και συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι μια μεσογειακή διατροφή που περιέχει μονο- και πολυακόρεστα λίπη από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ψάρια, καθώς και πολυφαινόλες και φυτικές ίνες από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, συσχετίστηκε με μια σημαντικά βελτιωμένη ανταπόκριση στα φάρμακα ανοσοθεραπείας που ονομάζονται αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την πολυκεντρική μελέτη κατέγραψαν τη διατροφική πρόσληψη 91 ατόμων με προχωρημένο μελάνωμα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακα αναστολέων του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου και παρακολούθησαν την πρόοδό τους με τακτικούς ακτινογραφικούς ελέγχους απόκρισης.

Τα άτομα στη μελέτη δεν τέθηκαν σε συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές διατροφικό ερωτηματολόγιο πριν από τη θεραπεία μέσω του οποίου οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές τους συνήθειες, εξήγησε η Bolte.

Ανοσοθεραπεία και δίαιτα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η κολίτιδα.

Αντίθετα, το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

«Κλινικές δοκιμές που διερευνούν την επίδραση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες, της κετογονικής δίαιτας και της συμπλήρωσης ωμέγα-3 βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε η Bolte.

Το φαγητό καταπολεμά τον καρκίνο

Ιστορικά, η διατροφή έχει παραμεληθεί κάπως σε προοπτικές μελέτες στην ογκολογία.

«Ωστόσο, αυτό αλλάζει και μια σειρά από μελέτες που εξετάζουν τη διατροφή ως αντικαρκινική θεραπεία βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως», είπε η Bolte.

Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι με καρκίνο σε αυτή τη θεραπεία.

«Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό που προκαλούνται από φάρμακα, όπως η κολίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του εντέρου», είπε.

«Λοιπόν, το ερώτημα είναι: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ανταπόκριση στους αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού για να ωφεληθούν περισσότεροι ασθενείς; Η σχέση των αναστολέων του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου με τη διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου ανοίγει μια πολλά υποσχόμενη και συναρπαστική ευκαιρία να το κάνουμε», είπε η Bolte.

 

Επιμέλεια Χ.Π

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη