Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίδου




Χαρτονόμισμα του Αφγανιστάν, του 1939, που αποτυπώνει τον Βασιλιά Ευκρατίδη, στο κέντρο του κύκλου.

Από την μια μπορεί σε μερικούς να φανεί περίεργο πως οι Αφγανοί παρουσιάζουν στο χαρτονόμισμα τους έναν Έλληνα βασιλέα με ελληνική γραφή το εξής: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΛΟΥ. Είναι γιατί θεωρούν ένδοξη εκείνη την εποχή την οποία θέλουν να θυμούνται. Όπως επίσης και την ελληνική εκείνη διακυβέρνηση μέρος της ιστορίας τους.

Στο χαρτονόμισμα αποτυπώνεται ο Ευκρατίδης, βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας. Ωστόσο υπάρχει ένα ορθογραφικό λάθος στο αφγανικό χαρτονόμισμα: το «Δ» στο όνομα «Ευκρατίδου» έγινε «Λ».

Ο Ευκρατίδης, ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτρίας, τον θρόνο της οποίας κατέλαβε με επαναστατικό τρόπο, στραφείς κατά του βασιλιά της βόρειας Βακτρίας Δημητρίου Α’ που απουσίαζε σε εκστρατεία. Ο Ευκρατίδης μετά από νέες κατακτήσεις, κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη τη νότια Βακτρία και δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος.

Όλα όσα γνωρίζουμε για αυτά που άφησε ο Αλέξανδρος και οι Έλληνες γενικώς, στις περιοχές και τους λαούς που κατέκτησαν (γλώσσα, πολιτισμό, ήθη και έθιμα, κοκ.) οδηγούν αυθόρμητα σε κάποιες συγκρίσεις με άλλους κατακτητές, που κάποιοι εκπρόσωποί τους, με περισσό θράσος και αμνησία, προσπαθούν να βρουν αρνητικά σημεία για να διαβάλουν ιστορικές μορφές του Ελληνισμού.

Ο Fuller στο βιβλίο του The Generalship of Alexander the Great (1957), γράφει σχετικά: «Ενώ ο σκοπός της στρατηγικής του ήταν να κερδίζει μεγάλες μάχες, ο σκοπός της πολιτικής του ήταν να ειρηνεύει και να μην εξοργίζει τον εχθρό του, ώστε να περιορίζει τον αριθμό των μαχών που έπρεπε να δώσει. Η ήττα του περσικού στρατού ήταν ο στρατηγικός του στόχος, ενώ το να πάρει τους λαούς με το μέρος του ήταν ο πολιτικός του στόχος. Ο πρώτος ήταν το μέσο για να επιτευχθεί ο δεύτερος.»

Γι’ αυτό μέχρι σήμερα τον τιμούν αυτοί τους οποίους κατέκτησε, γιατί πιθανόν από κάτι τους λύτρωσε και τους έδωσε κάτι που δεν είχαν.

Οι πληροφορίες που συλλέξαμε, τις διαβάσαμε από τις παρακάτω πηγές.

1. Πηγή

2. Πηγή 

3. Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη