Η Κίνα κατασκευάζει δίκτυο τηλεσκοπίων για να μελετήσει τις εκρήξεις στον ήλιο


Ο ήλιος πάντοτε οδηγούσε και επηρέαζε τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Δεν αφήνει απαρατήρητους όσους κατέχουν τεχνολογία, το γεγονός ότι η ηλιακή δραστηριότητα είναι έντονη τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα κατασκευάζει τη μεγαλύτερη συστοιχία τηλεσκοπίων στον κόσμο που είναι αφιερωμένα στη μελέτη του ήλιου με στόχο να βελτιώσει την κατανόηση των εκτοξεύσεων μάζας των ηλιακών στεμμάτων. Το ηλιακό ραδιοτηλεσκόπιο Daocheng (DSRT) βρίσκεται υπό κατασκευή σε ένα οροπέδιο στην επαρχία Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελείται από 313 πιάτα, το καθένα με διάμετρο 19,7 πόδια (6 μέτρα), σχηματίζοντας έναν κύκλο με περιφέρεια 1,95 μίλια (3,14 χιλιόμετρα). Η συστοιχία τηλεσκοπίων θα απεικονίσει τον ήλιο σε ραδιοκύματα για να μελετήσει τις στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs), τις μεγάλες εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων από την ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου, το ηλιακό στέμμα.

Οι στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CME), πυροδοτούνται από το μαγνητικό πεδίο του άστρου που εμφανίζονται στις ηλιακές κηλίδες. Όταν κατευθύνονται στη Γη, αυτές οι εκρήξεις μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, δορυφόρους σε τροχιά και ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αστροναυτών. Οι CME (στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας) είναι επίσης υπεύθυνες για τις πολύχρωμες θεάσεις του σέλας που μπορούν να παρατηρηθούν στον νυχτερινό ουρανό σε πολικές περιοχές.


Έχει αναπτυχθεί επίσης ένα επίγειο δίκτυο παρακολούθησης του διαστημικού περιβάλλοντος που ονομάζεται κινεζικό έργο Meridian.


Το έργο περιλαμβάνει επίσης τον Κινεζικό Φασματικό Ραδιοηλιογράφο για την παρακολούθηση της ηλιακής δραστηριότητας.


Ο ραδιοηλιογράφος θα αποτελείται από 100 πιάτα και θα μελετά τον ήλιο σε μια ευρύτερη ζώνη συχνοτήτων, για την περαιτέρω κινεζική έρευνα του ήλιου, της ηλιακής φυσικής και του διαστημικού καιρού. 


Ολόκληρο το έργο στοχεύει να τρέξει ένα project που αναπτύσσεται σε 31 σταθμούς σε ολόκληρη την Κίνα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Διευθύνεται από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικής Επιστήμης (NSSC) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και περιλαμβάνει περισσότερα από 10 ιδρύματα και πανεπιστήμια στην Κίνα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη