Κλιματιστικό: Αυτό είναι το συχνότερο λάθος που κάνουμε – Τι να προσέχουμε για λόγους υγείας και οικονομίας


Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας για την εποχή και οι «μίνι καύσωνες» ενόψει του καλοκαιριού, έχουν οδηγήσει στη συχνή χρήση των κλιματιστικών. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους και τις αερογενείς λοιμώξεις που μεταφέρουν.

Συγκεκριμένα, ο υγιεινολόγος και λέκτορας υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος επεσήμανε τους κινδύνους και ανέφερε τρόπους αποφυγής και οδηγίες σωστής χρήσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε οδηγίες για σωστή χρήση των κλιματιστικών προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες αερογενείς ασθένειες. «Πρέπει να εφαρμόζουμε την οδηγία 24/7», είπε και πρόσθεσε «να βάζουμε δηλαδή το κλιματιστικό σε μια συνεχή μέτρια λειτουργία, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν ιοί». Ακόμη, η λειτουργία αυτή είναι και οικονομική, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο χρήσιμη λόγω των αυξημένων τιμών του λογαριασμού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον υγειονομικό «προτιμούμε τα αερόψυκτα κλιματιστικά και όχι τα υδρόψυκτα κλιματιστικά» γιατί με τα υδρόψυκτα μεταδίδονται περισσότερα μικρόβια.

Όσον αφορά τη χρήση των κλιματιστικών στο σπίτι, «το συχνότερο λάθος που κάνουμε είναι να συγκεντρώνουμε τα νερά από το σωληνάκι του air condition έξω στο μπαλκόνι, ενώ πρέπει τα νερά να πηγαίνουν κατευθείαν στην αποχέτευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντελέζος.

Όσον αφορά τους ανεμιστήρες, προτιμώνται αυτοί που είναι οροφής και όχι δαπέδου καθώς «ο ανεμιστήρας οροφής δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα πάνω από τη ζώνη του κεφαλιού μας ενώ ο ανεμιστήρας δαπέδου δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα στο ύψος του προσώπου μας, γεγονός πολύ ανθυγιεινό», τόνισε.

Ακόμη, ανέφερε πώς γίνεται η σωστή απολύμανση στις βρύσες των σπιτιών που έχουν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα: «κάνουμε το λεγόμενο ψυχροθερμικό σοκ, δηλαδή ανοίγουμε για μισό λεπτό το καυτό νερό και αμέσως μετά το κρύο».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη