Το φρούτο που βοηθά να χάσεις βάρος και προστατεύει τα οστά
Ολόκληρη, σε κομματάκια ή σε smoothies, η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα και παράλληλα τον καλύτερο σύμμαχο για την ψυχική αλλά και σωματική μας υγεία.

Κάνουν καλό στην υγεία μας οι μπανάνες; Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ρητορικό ερώτημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτό, δεδομένου ότι οι μπανάνες είναι συνδεδεμένες με μία ποικιλία από οφέλη για την υγεία. Πλούσιες σε κάλιο και πηκτίνη, οι μπανάνες αποτελούν μία εξαιρετική πηγή μαγνησίου και βιταμινών.
Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι μπανάνες παρέχουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Ταυτόχρονα, προσφέρουν πολλά στην καρδιά, αφού περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που λειτουργεί σαν ηλεκτρολύτης. Το κάλιο στέλνει ηλεκτρικό σήμα στα κύτταρα που με τη σειρά τους ενεργοποιούνται για να διατηρήσουν το χτύπο της καρδιάς και τη σύσπαση μυών.
Βοηθούν επίσης στη διατήρηση σωστής ισορροπίας νερού στα κύτταρα, σύμφωνα με τη σχολή δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard. Η υψηλή της περιεκτικότητα σε κάλιο επίσης, βοηθά στη διατήρηση και της καρδιαγγειακής υγείας καθώς και στην πρόληψη της υπέρτασης, σύμφωνα με τον FDA.

Ένα από τα πιο διάσημα φρούτα παγκοσμίως περιλαμβάνει:
Tα οφέλη της μπανάνας στην ψυχική υγεία

Οι μπανάνες θεωρούνται σύμμαχος της καλής διάθεσης λόγω των υψηλών επιπέδων τρυπτοφάνης, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που ανεβάζει τη διάθεση και σε μελατονίνη, στην ένωση που ρυθμίζει τον ύπνο, σύμφωνα με το MedlinePlus. Παράλληλα, η βιταμίνη Β6 που περιέχει ευνοεί τον ποιοτικό ύπνο, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών.
Σύμμαχος για την πέψη και την απώλεια βάρους

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, παρέχοντας μας μάλιστα περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών. Η βιταμίνη Β6 επίσης βοηθά στην προστασία από το διαβήτη τύπου 2 και μειώνει το βάρος. Γενικότερα πάντως χρησιμοποιούνται για την απώλεια του βάρους αφού προσφέρουν γλυκιά γεύση και είναι χορταστικές.

Σνακ για τους ασκούμενους

Για την αναπλήρωση ενέργειας και ηλεκτρολυτών, οι μπανάνες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τα ποτά των αθλητών. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στο PLOS One, βρήκε πως οι ποδηλάτες που λάμβαναν μπανάνες και νερό είχαν καλύτερες αποδόσεις από εκείνους που έλαβαν γνωστό ενεργειακό ποτό.

Φύλακας των οστών

Οι μπανάνες βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Ειδικότερα και σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2009 στο Journal of Physiology and Biochemistry, οι μπανάνες περιέχουν άφθονους φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, μια μορφή ευδιάλυτων υδατανθράκων που προωθούν τα ωφέλιμα για το πεπτικό προβιοτικά και πολλαπλασιάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη