Πανικός και στην Ελλάδα με τα χάπια ιωδίου – Πώς προστατεύουν από τη ραδιενέργεια
Η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο φόβος και η ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα έχει οδηγήσει πολίτες να προμηθευτούν χάπια ιωδίου και αύξηση παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία.

«Υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί κάποιος αν δεν έχει συμβεί κάτι. Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ κοινό σκεύασμα» δήλωσε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας στο MEGA.

Στην έκθεση σε ραδιενέργεια, το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να πάρει κανείς χάπι. «Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυροειδή, δεν προλαμβάνει όλα τα είδη του καρκίνου» τονίζει ο κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπανιδέας.

Η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο φόβος ενός πυρηνικού «ατυχήματος» στις εμπόλεμες ζώνες έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους στα φαρμακεία, καθώς σπεύδουν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου.
Δείτε το βίντεο:

Οπως αναφέρουν στο «Euronews» φαρμακοποιοί από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, τις τελευταίες ημέρες έχουν πουλήσει τόσα δισκία όσα σε ένα χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους.

Το ιώδιο - που λαμβάνεται ως χάπι ή σιρόπι- θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος από παθήσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργής έκθεσης. Ωστόσο, η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής του γραφείου πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχίας, σημείωσε πως σε περίπτωση έκθεσης σε πυρηνικό συμβάν, το ιώδιο θα ήταν άχρηστο.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη