Σημαντική αύξηση εμφανίζει ο αριθμός των εμβολιασμένων ασθενών κατά του κορονοϊού στις ΜΕΘ. Αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, δεν οφείλεται μόνο στην φθίνουσα πορεία της ανοσίας του πληθυσμού
Μικραίνει η ψαλίδα ανάμεσα σε...εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (30/3), από τους 348 διασωληνωμένους, οι 203 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 145 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η αναλογία είναι 58% (ανεμβολίαστοι) έναντι 41% (εμβολιασμένοι).
Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά των εμβολιασμένων αυξάνονται αργά και σταθερά από το περασμένο φθινόπωρο και μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, όσοι βρέθηκαν στις ΜΕΘ πέρυσι τον Οκτώβριο, αν και είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καταλάμβαναν ποσοστό 10% και τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν στο 20%. Στις αρχές Μαρτίου άγγιξαν το 30% και ξεπέρασαν το 40% στα τέλη Μαρτίου του 2022.
Η πτώση της ανοσίας στον πληθυσμό δεν είναι η μόνη εξήγηση
Στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία, ο Καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχθηκε τη μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στον πληθυσμό, αν και αυτή δεν είναι η μόνη εξήγηση, όπως είπε:
“Φαίνεται όντως μία μείωση και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πιθανώς και της δράσης των Τ – κυττάρων με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό βλέπετε και μια τάση διεθνώς κάποια κράτη να προχωρούν στον εμβολιασμό με τέταρτη δόση ηλικιωμένων άνω των 75, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο”, ανέφερε συγκεκριμένα ο Καθηγητής και πρόσθεσε:
“Προβλέπω πως θα υπάρχει μια συνεχής συζήτηση με ανάλυση δεδομένων και ότι όσο αυξάνεται η απόσταση από τον εμβολιασμό πιθανόν θα μειώνεται η προστασία και γι’ αυτό θα έχει σημασία η αναμνηστική δόση, αλλά όχι τόσο στους πληθυσμούς χαμηλού κινδύνου, αλλά μόνο σε υψηλού κινδύνου πληθυσμούς”.
Να σημειωθεί πως τέταρτη δόση (δεύτερη αναμνηστική) στην Ελλάδα χορηγείται ήδη σε ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες και τρίτη δόση σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που δεν αναπτύσσουν ισχυρή ανοσία και απαιτείται ενίσχυση της προστασίας τους.
Η τέταρτη δόση δεν προκρίνεται προς το παρόν για χορήγηση στον ευρύ πληθυσμό καθώς δεν έχει αποδειχθεί το όφελός της, ενώ αντίθετα, οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση του εμβολίου.
Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ
Η δραματική αύξηση των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ δεν οφείλεται μόνο στην πτώση των αντισωμάτων στον πληθυσμό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σχετίζεται κυρίως με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον και την υπομετάλλαξή της, Όμικρον 2.
Κατά δεύτερο λόγο, σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Όπως εξήγησε πρόσφατα μετά απαντώντας σε ερώτηση του iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αν υποθετικά είχε εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού στην Ελλάδα, τότε όλα τα άτομα στις ΜΕΘ θα ήταν εμβολιασμένα.
“Ανεβαίνει το ποσοστό των διασωληνωμένων που είναι εμβολιασμένοι, γιατί έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων σε επίπεδο πληθυσμού. Επίσης, πρέπει να ερμηνεύουμε και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που είναι μειωμένη στην μετάλλαξη Όμικρον”, ανέφερε ο ίδιος.
Ακόμη πιο αναλυτικός ως προς την ερμηνεία του φαινομένου ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής:
“O κίνδυνος είναι μικρότερος από 1 προς 4 για τους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Και αυτό που αναφέρθηκε είναι, ότι μένει να δούμε σε βάθος χρόνου, εάν τυχόν υπάρξει εξασθένηση της προφύλαξης που παρέχει το εμβόλιο προκειμένου να αποφασιστεί εάν χρειάζεται η τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες του πληθυσμού. Αυτό παρακολουθείται συνεχώς, δηλαδή εκτιμάται το εάν και κατά πόσον η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειωθεί και σε ποιες ομάδες, ώστε να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις”, καταλήγει ο επιστήμονας.
Κορονοϊός: Εμβολιασμένοι το 40% των ασθενών στις ΜΕΘ – Τι λένε οι επιστήμονες
Tags:
Υγεία