Η ΟΨΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

 

 Όπως συμβαίνει με πολλές αρχαιοελληνικές θεότητες, υπάρχουν περισσότεροι του ενός μύθοι αναφορικά με την προέλευσή της. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, γεννήθηκε όταν ο Κρόνος απέκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του, Ουρανού, και τα πέταξε στη θάλασσα. 

Από τον αφρό προήλθε η θεά, εξ' ού και το όνομά της. Κατά την Ιλιάδα του Ομήρου, είναι κόρη του Δία και της Διώνης. Ο Πλάτων υποστηρίζει στο «Συμπόσιον» πως αμφότερες οι αφηγήσεις είναι έγκυρες, αλλά αναφέρονται στη γέννηση διαφορετικών οντοτήτων: της Ουρανίας και της Πανδήμου Αφροδίτης, προστάτιδες του πνευματικού πλατωνικού εξειδανικευμένου και σαρκικού ηδονιστικού έρωτα αντίστοιχα. Παρόλο που οι εκδιδόμενες γυναίκες θεωρούσαν την Αφροδίτη προστάτιδά τους, η δημόσια λατρεία της ήταν σοβαρή, ιεροπρεπής και απέριττη.

Εξαιτίας της ομορφιάς της και του σωματικού της κάλλους, οι άλλοι θεοί φοβήθηκαν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για να κερδίσουν την εύνοιά της θα οδηγούσε σε πόλεμο. Συνεπώς ο Δίας κανόνισε το γάμο της με τον Ήφαιστο, ο οποίος, εξαιτίας της ασχήμιας και των δυσμορφιών του, δεν εκλαμβανόταν ως απειλή. Η Αφροδίτη είχε, ωστόσο, πολλούς εραστές, τόσο θεούς, όπως ο Άρης, όσο και ανθρώπους, όπως ο Αγχίσης. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, ενώ προκάλεσε τη γέννηση του Άδωνη, ο οποίος έγινε αργότερα εραστής της. Θεωρείται μητέρα πολλών ακόμη μικρότερων θεοτήτων και οντοτήτων. Στον Τρωικό Πόλεμο, τον οποίο σε μεγάλο βαθμό πυροδότησε βοηθώντας τον Πάρη να απαγάγει την Ωραία Ελένη, η θεά τάχθηκε με το μέρος των Τρώων.

Ιερά όντα της θεάς ήταν η μυρτιά, τα περιστέρια, τα σπουργίτια, τα άλογα και οι κύκνοι. Η Αφροδίτη είναι επίσης γνωστή ως Κυθέρεια και Κύπριδα από τους δύο βασικούς τόπους λατρείας της, τα Κύθηρα και την Κύπρο, που υποστήριζαν ότι αποτελούν τον τόπο γέννησής της. Χάρις στο μύθο της ανάδυσής της από τη θάλασσα η Αφροδίτη λατρευόταν ευρέως ως προστάτιδα των ναυτικών, με τα επίθετα Πελαγία, Ευπλοία και Θαλασσία. Λόγω του δεσμού της με το θεό Άρη, λατρεύτηκε παραδόξως και ως πολεμική θεότητα στη Σπάρτη με το επίθετο Αρεία, ενώ οπλισμένη απεικονιζόταν και η Ουράνια Αφροδίτη στα Κύθηρα. Πολλές τοπικές λατρείες της απέδιδαν διάφορα ονόματα και παραδόσεις, εντούτοις, οι Αρχαίοι Έλληνες αναγνώριζαν πως οι δοξασίες αυτές αναφέρονταν σε μία κοινή θεά, την Αφροδίτη. 

Η ΟΨΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

 
Οι Έλληνες αφότου με την επιστήμη τους διαπίστωσαν ότι η αρμονική ευταξία του συμΠαντος διέπεται από αιωνίως αναλοίωτους φυσικούς νόμους, κι επειδή η φυσική επιστήμη όριζε και ακόμα ορίζει ότι όλα και το κάθε τι ξεχωριστά έχει μιά Αιτία, (δράση -αντίδραση)...τις Αιτίες αυτές που σχηματίζουν τις προϋποθέσεις που παράγουν και υπηρετούν την απρόσκοπτη λειτουργία των φυσικών νόμων, αντί για "ταξιθέτες" επί το Λακωνικότερον τις ονόμασαν θεούς!


Νομοτελειακά και συγκεκριμένα κατ' εφαρμογή του γενετικού κώδικα, η πολυαγαπημένη μας Κυπρίδα θεά των Ελλήνων, αναδύεται από την έννομη αρμονία απλών καμπύλων ευκλείδειας γεωμετρίας του αντίθετου φύλου!


Η καμπύλη που σχηματίζουν τα χείλη, η μύτη, τα ζυγώματα, η γνάθος με τον λαιμό, το στήθος, η κοιλιακή χώρα, η μέση, οι γλουτοί, και η ήβη, ασκούν ακαταμάχητη έλξη χωρίς να υπόκειται σε επιλογή μας. ...επιλέγουμε το πολύ κάποιον που συγκεντρώνει τα περισσότερα από αυτά τα προεπιλεγμένα αρμονικά χαρακτηριστικά. Όλο αυτό ωθεί στο να πλησιάσει κανείς, ...να αγγίξει! ...και τότε είναι που η θεά κατ' ορμονική νομοτέλεια ωκυτοκίνης γεννά! ...κατά την σοφία της Ελληνικής μυθολογίας γεννά τον συμπαντικά Αθάνατο θεό Έρωτα!.. ..μα ο Έρωτας είναι το αναπαραγωγικό εργαλείο της φύσης στο οποίο συναινούμε εν Ανάγκη με ευχαρίστηση! 


Κι εδώ εμφανίζεται η Αρετή της Φιλότητας! 


Η θείας προέλευσης, απολύτου μεγέθους Αρετή της Φιλότητας είναι Ηθική έννοια ευρείας αποδοχής στον ελληνικό κόσμο κι έχει εξεταστεί φιλοσοφικά εκτενώς και ως "ταύτιση ψυχής σε δύο οικείες ενάρετες υπάρξεις"...
Σε προσωπικό επίπεδο, όταν ο Έρωτας εμπεριέχει τα σεβαστικά της συστατικά (Αρετή Ευσέβειας) καθίσταται Αθάνατος και στην ζωή μας. Στις ανθρώπινες σχέσεις η Φιλότητα (ο αμοιβαίος σεβασμός), είναι η σπονδυλική στήλη του Αθάνατου Έρωτα μα και κάθε σχέσης μεταξύ ανθρώπων.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη